Hlavní obsah

Více Čechů jezdí na dovolenou několikrát za rok

Právo, Karolina Kudynová, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv řada Čechů vyjela za sluníčkem vzhledem k dlouhé tuhé zimě již na jaře, cestovní kanceláře si pochvalují i prodej letních zájezdů. V Česku podle nich přibývá lidí, kteří na dovolenou do zahraničí vyrážejí více než jednou ročně.

Článek

Za pravdu jim dává i Jaromír Beránek z analytické firmy zaměřené na cestovní ruch MAG Consulting. "Třetina Čechů si dopřává dovolenou dvakrát až třikrát do roka," uvedl Beránek s tím, že za dovolenou firma považuje, když člověk v zahraničí stráví alespoň čtyři noci.

"Předpokládáme, že letos budou Češi cestovat o něco více než loni. Do zahraničí vyjede přes čtyři milióny lidí, z toho služeb cestovních kanceláří využije asi 1,5 miliónu Čechů," uvedl Beránek s tím, že v číslech jsou zahrnuti lidé, kteří vycestují několikrát.

"Stále více našich klientů jezdí na dovolenou více než jednou ročně. Mezi Vánocemi nebo po zimě si chtějí užít sluníčko a moře, nejčastěji týden. V létě si dopřávají dvoutýdenní odpočinek," uvedl mluvčí CK Fischer Dan Plovajko s tím, že kancelář prodá více zájezdů než loni.

Volné dny na míru

Trend opakovaných dovolených potvrdil Právu i mluvčí Čedoku Tomáš Brejcha. Cestovatelé jsou podle něj navíc rok od roku náročnější na poskytované služby. "Roste poptávka po dovolené tzv. na míru - klient si nadiktuje požadavky a cestovka se jim je snaží splnit," uvedl. V zimě klienti směřují zejména do exotických destinací - Kuba, Dominikánská republika, Brazílie a Thajsko; v létě do Středomoří.

Stejně jako Fischer i jeho konkurenti hlásí vyšší tržby než loni. "Prodali jsme o 15 procent více zájezdů než v roce 2005," sdělil Právu Stanislav Zíma z marketingového oddělení Exim tours. Podobné statistiky hlásil Čedok už v červnu, nárůst zájmu o zájezdy odhadoval Brejcha meziročně na deset procent.

Podle Plovajka roste skupina lidí, kteří se dovolené před hlavní sezónou záměrně vyhýbají. "Jedni kvůli ceně, před a po letních měsících jsou ceny zájezdů levnější až o třetinu. Další proto, že na jaře a na podzim je u moře vhodnější počasí na poznávací výlety," sdělil.

Jezdí i více seniorů

Cestovní kancelář Fischer registruje i více seniorů, kteří nakupují zahraniční dovolené. "Nejvýraznější zájem je u nich o mimosezónní zájezdy. Ani jim léto nevyhovuje kvůli počasí. V přímořských letoviscích se teploty vyšplhají ke čtyřicítce, což s ohledem na zdravotní stav není nejlepší. Jedou tak v příznivějším období, kdy jsou také v destinacích prázdnější pláže a větší klid," řekl mluvčí CK Fischer.

Nejoblíbenější přímořské lokality klientů CK Fischer jsou ty, kde se mohou od jara do podzimu koupat, tedy Egypt, Kanárské a Baleárské ostrovy, Tunisko.

Jak tráví Češi dovolenou
tři čtvrtiny Čechů odjíždějí na dovolenou k moři, každý šestý pak relaxuje na poznávacích zájezdech a 12 procent navštěvuje příbuzné v zahraničí, zejména na Slovensku
z těch, kteří si dovolenou dopřejí, 57 procent ji tráví doma a 43 procent v zahraničí
zahraniční dovolenou si více než třetina zajišťuje 61 procent Čechů individuálně a více než třetina využívá cestovní kanceláře
polovina turistů přenocuje za hranicemi 4 až 7 nocí a 42 procent jeden až dva týdny
domácí dovolenou si 88 procent Čechů zajišťuje individuálně, 4 procenta přes cestovní kanceláře a 8 procent jinak, na podnikové či odborové rekreaci či v lázních
Zdroj: Mag Consulting

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám