Hlavní obsah

Češi jezdí do Chorvatska více sami, bez cestovek

Právo, lh, znk, kk

Dovolená v Chorvatsku stále Čechy láká. Upouštějí ale od služeb cestovních kanceláří a při zajišťování pobytu u Jaderského moře se více spoléhají na sebe.

Článek

"Čechů, kteří jezdí s cestovními kancelářemi do Chorvatska, opravdu ubývá. Spousta lidí vezme auto, po internetu si tam objedná ubytování a jede," řekl Právu k trendu Tomio Okamura, člen prezidia a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).

Zájem o Chorvatsko podle něj stagnuje. "Je sice stále na prvním místě v návštěvnosti, ale proti předešlému roku tam k nárůstu nedošlo," pokračoval.

Češi podle něj v cizině nyní více utrácejí, což odráží zlepšující se ekonomickou situaci v ČR. "Po revoluci jezdili jenom do Německa a Rakouska, pak se to protáhlo do Chorvatska, Itálie a Španělska, na konci devadesátých let to byly Kanárské ostrovy, nyní už je to Egypt a Tunisko," řekl Okamura. Turisté vyžadují navíc větší komfort. "Například do Chorvatska si už neberou konzervy, ale chtějí tříhvězdičkové hotely," doplnil.

Obliba Středomoří

Mírný úbytek zájmu o Chorvatsko zaznamenala v loňských statistikách agentura cestovního ruchu CzechTourism. Roste naopak obliba Slovenska a z mimoevropských destinací Egypt a Tunisko.

"Zájem o Chorvatsko stagnuje," sdělil Právu mluvčí Čedoku Tomáš Brejcha. "Češi v létě ale jasně preferují Středomoří. Vyhovuje jim jak počasím, tak přijatelnou vzdáleností," sdělil.

Cestovní kanceláře zaměřující se přímo na Chorvatsko Právu informace o poklesu zájmu o destinaci nepotvrdily. Marie Hajná za Adria databanku uvedla, že klientů mají letos dokonce více. Podobně je na tom jejich konkurence. "Ti, kteří se seberou a jedou do Chorvatska naslepo, záhy zjistí, že to není tak jednoduché. Vrátí se pak k tomu, že si vše zařídí dopředu," řekla Právu majitelka cestovní kanceláře Azuro Lenka Kejzlarová.

Pavla Janotová z Croatia travel uvedla, že skladba Čechů směřujících k Jadranu se v posledních letech změnila. Chorvati předělávají ubytovací kapacity na luxusnější a tamní dovolená se tak prodraží. "Do levných apartmánů Češi stále rádi jezdí. Nabídka je ale menší," řekla Janotová. Doplnila, že hodně našinců si proto během let vybudovalo síť kontaktů mezi domorodci a cestovky už nepotřebuje.

Češi jezdí nejraději autem

Češi nejraději do světa vyrážejí v červenci, srpnu, červnu a v září. Na místo určení se podle studie MAG Consulting, dopravují vlastním autem (43 procent výjezdů), letecké dopravy využívá 28 procent turistů, autokarů 23 procent. Většina občanů ČR si pobyt v zahraničí zajišťuje sama (61 %), 35 procent spoléhá na cestovky. Tři čtvrtiny všech našich turistů směřují o dovolené k moři a mimo domovinu stráví v průměru skoro 11 dní.

Kam jeli Češi vloni
ZeměPočet cest
Chorvatsko870,7 tis.
Slovensko794,1 tis.
Itálie562,2 tis.
Řecko287,1 tis.
Rakousko257,7 tis.
Německo195,3 tis.
Egypt151 tis.
Tunisko146 tis.
Zdroj: CzechTourism

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám