Hlavní obsah

Akcie ČEZ s nejlepším závěrem

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie obchodované na pražské burze zahájily nový týden dalším oslabováním pod vlivem ostatních evropských trhů. V závěru seance se však ze stejných důvodů vývoj otočil a domácí trh poprvé po několika dnech zpevnil. Index PX vzrostl o 0,57 procenta na 1328,4 bodu. Podle Romana Skalického z makléřské firmy Afin Brokers pomohly nové údaje o stavu americké ekonomiky. "Po informaci o silnějším než očekávaném růstu průmyslové produkce a využívání výrobních kapacit v USA posílily i české akcie," uvedl Skalický.

Článek

O obrat na pražské burze se nejvíce zasloužil ČEZ, který zpevnil o 2,70 procenta na 737,50 Kč. Komerční banka se znovu dostala nad hranici 3000 Kč a uzavřela na 3027 Kč s přírůstkem 1,68 procenta. Telefónica O2 posílila o 0,44 procenta na 455 Kč. Španělský operátor bude třetím zájemcem o novou licenci na provozování sítě mobilních telefonů na Slovensku. Účast ve výběrovém řízení potvrdily také Telekom Austria a konsorcium Českých radiokomunikací s investiční firmou Penta.

Evropské akcie téměř po celý den klesaly v průměru o jedno procento, v závěru se však podařilo ztráty zmírnit. Investoři se obávali, že vlna násilí na Středním východě povede k dalšímu zvýšení ceny ropy, což poškodí hospodaření podniků. Pokud by se situace uklidnila, ceny akcií by vzrostly. Zatím však investoři dávají přednost bezpečnějším druhům aktiv včetně amerických vládních dluhopisů a některých komodit. Dolar opět posílil.

Výrobce elektrotechnických a elektronických zařízení Philips po dobrých výsledcích hospodaření posílil o 2,6 procenta. Oslabovaly zejména velké banky v Německu. Akcie Commerzbank klesly o 2,2 procenta. Ještě více propadly akcie britských internetových sázkových firem po zprávě, že americké úřady zadržely šéfa jedné z nich. Firma PartyGaming ztratila na londýnské burze 7 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám