Hlavní obsah

G8: Globální ekonomika roste, je ale nutná liberalizace obchodu

PETROHRAD

Účastníci jednání skupiny G8, kteří od soboty jednají v Petrohradu, se shodli na tom, že globální ekonomika v současné době silně roste a je založena na širokých základech. Podle G8 je ale nutné dále jednat o liberalizaci obchodu v rámci Světové obchodní organizace (WTO). Dohodě o liberalizaci obchodu brání spory ohledně zemědělských subvencí.

Článek

"Jednali jsme také o vysokých a rozkolísaných cenách energií, globální nerovnováze a rostoucím protekcionismu," píše se ve společném sdělení.

Spojené státy a jejich partneři z G8 v poslední den jednání hovořili o globálním obchodě a jejich zástupci se setkali s představiteli hlavních obchodních velmoci v rámci rozvíjejících se ekonomik. Především Brazílie, Indie a Čína se snaží v rámci nynějších rozhovorů vyjednat lepší podmínky pro chudší země.

Záležet ale bude na tom, v jakém rozsahu sleví ze svých požadavků Američané, co se zemědělských subvencí týče, a o kolik bude Evropská unie ochotna snížit cla na dovoz zemědělských komodit. Po chudších zemích se zase požaduje přístup na jejich trh průmyslového zboží a služeb.

O rozruch se postarali představitelé Spojených států a Francie, kteří se nedokázali shodnout na interpretaci společné deklarace z jednání. V ní skupina vyzvala Izrael, aby se zdržel dalších útoků v Libanonu, ale zároveň apelovala na hnutí Hizballáh, aby učinilo k ukončení blízkovýchodní krize první krok. Ozbrojený konflikt mezi Izraelem a Libanonem začal eskalovat na konci minulého týdne. [celá zpráva]

Reklama

Související články

George Bush přiletěl do Ruska na summit G8

Den před začátkem sobotního summitu G8 přijel do Petrohradu na oboustranné rozhovory s ruským prezidentem Vladimirem Putinem americký prezident George Bush....

Výběr článků

Načítám