Hlavní obsah

Češi stále chtějí bydlet v satelitních městečkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi stále vyhledávají bydlení v satelitních městečkách, což jsou kolonie domů v okolí velkých měst, které nejsou ani městem ani vesnicí. Láká je blízkost přírody a klidné prostředí. Odrazuje je naopak nedostatek obchodů, či škol a špatná doprava.

Článek

Do satelitních měst se stěhují především mladé rodiny ve věku 30 až 45 let s jedním až dvěma dětmi, uvedla ředitelka realitní kanceláře Mexx Reality Iva Cikánková. Dodala, že obvykle jde o středoškoláky. Její slova potvrdila i obchodní ředitelka Central Group Miluše Netolická, podle které je většina jejich klientů ve věku 30 až 40 let se středoškolským vzděláním.

Rodinné řadové domy se v satelitech pohybují podle Cikánkové zhruba do čtyř miliónů korun a mají obytnou plochu kolem 120 metrů čtverečním s pozemkem asi 350 metrů čtverečních. "V případě soliterních (neřadový domek) domů je cena do 5,5 miliónu korun. Pozemek se pohybuje kolem 800 metrů čtverečních a obytná plocha mezi 150 až 170 metry čtverečními," poznamenala.

Bydlení za městem má nevýhody

V satelitech začíná bydlet více lidí, soukromí tak podle jedné z obyvatelek Řitky u Prahy je čím dál méně. Auto se stává nezbytným dopravním prostředkem, protože městská či příměstská doprava nebývá tak častá.

Rodiny s dětmi oceňují, že se na procházku se svými potomky dostanou snadněji než v Praze. Pokud jsou však děti větší, nastává další problém. Chybí školy, ale třeba i možnost zapojit se do zájmových kroužků. "Problémy jsou také mimo jiné s tím, že zde nejsou chodníky a ve špatném stavu jsou i příjezdové komunikace," poznamenala obyvatelka nové zástavby v Hovorčovicích u Prahy.

Nejvíce se staví v okolí Prahy a v Jihočeském kraji

Běžné satelity nemají náměstí, parky a ulice v běžném slova smyslu. Lidé jsou více zavislí na autech, jezdí jimi do práce, do obchodů, vozí děti do školy.

Nejvíce bytů v rodinných domech se staví v okolí Prahy a ve Středočeském a Jihomoravském kraji. Poptávku po vlastním bydlení podporují nízké hypoteční úvěry i očekávaný fakt, že se od roku 2008 zřejmě zvýší daň z přidané hodnoty na bytovou výstavbu ze současných pěti na 19 procent.

Anketa

Chtěli byste bydlet v satelitním městečku?
ano
24,8 %
ne
70,3 %
nevím
4,9 %
Celkem hlasovalo 391 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám