Hlavní obsah

Kempy hlavní nápor teprve čekají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo chce prožít příjemnou dovolenou a při tom ušetřit, má v těchto dnech ideální příležitost. Stačí si vybrat v nabídce desítek kempů v České republice. Romantiku pobytu pod stanem nebo v chatce ocení děti i dospělí.

Článek

Klientelu českých a moravských kempů tvoří spíše návštěvníci z Česka, ze zahraničí přijíždějí nejčastěji Němci a Nizozemci. Většina kempů nabízí kromě míst pro vlastní stany i ubytování pod střechou, především v chatkách. Nabídka zábavy je různá - od koupání, rybaření a sportování všeho druhu až třeba po koncerty country hudby.

"Nyní je nejpříznivější doba. Počasí je vysloveně letní, přitom tu ještě není hlava na hlavě," řekl Milan Hrstka, provozovatel kempu Brodský u Červeného Kostelce na Náchodsku. "V rybníku je krásná čistá voda. Přešli jsme na sportovní rybolov, je tu půjčovna prutů. Pláž je travnatá, dno rybníka písčité," dodal.

"V minulosti jsme se soustředili především na tranzitní hosty z Nizozemska a z Belgie, kterým ale nevyhovoval ruch od vodní nádrže Kristýna. Nyní se zaměřujeme na cykloturisty a naše české hosty. Máme od 15. července vyprodáno," řekl Právu majitel Autokempu v Hrádku nad Nisou na Liberecku Miroslav Jiránek.

"I přes pěkné počasí evidujeme jen průměrnou návštěvnost. Jedním z důvodů je i menší počet zahraničních turistů," řekl Petr Velek z Autokempu Chabařovice u Ústí nad Labem. V koupališti přírodního areálu je přitom podle něj čistá voda s loďkami či šlapadly, k dispozici jsou fotbalová, volejbalová či tenisová sportoviště včetně atrakcí pro děti a možnosti rybaření.

Cizince zdržel fotbal

Na Plzeňsku hlásí volné kapacity kemp u hráze přehrady Hracholusky, kemp Ostende na břehu Velkého rybníka v Bolevci je dokonce obsazen jen z poloviny. "Zákazníky určitě pozdržel fotbalový šampionát, počítám, že hosté z Nizozemska i z Německa během týdne nebo deseti dnů dorazí i k nám a bude plno," těší se provozovatel Ostende Antonín Hegner.

Také karlovarské autokempy teprve hlavní nápor návštěvníků čeká. "Tahákem je rybník Betlém se svými 32 ha vodní plochy. Pro návštěvníky kempu je povolen rybolov. Koupání je podle hygieniků bez problémů," uvedl provozovatel autokempu Betlém Jaroslav Bartoška.

Ani autokemp poblíž zámku a hradu Bečov nad Teplou není ještě zcela zaplněn. "Tři lesní rybníky u kempu jsou v pořádku," řekl Právu majitel Miroslav Novák.

"Doslova nacpáno bylo minulý týden přes svátky," řekla Právu pracovnice recepce autokempu Babylon na Domažlicku Kateřina Škardová. Areál nabízí koutek pro děti a restauraci, kde se odehrávají letní koncerty v country stylu.

Autokemp La Rocca v Konstantinových Lázních na Tachovsku sice ve švech nepraská, ale majitel Vladimír Šabek si nestěžuje. "Takto krásné počasí bylo naposledy v roce 2001," řekl Právu. Od loňského roku má kemp vlastní bazén. Kemp vyhledávají především sportovně ladění návštěvníci z Čech. "Nádherné okolí nejvíce oceňují cyklisté," dodal majitel. Napřesrok hodlá rozšířit zázemí kempu ještě o tenisové kurty.

Strážnici obsadili příznivci folku

Ve Strážnici na Hodonínsku bude o nadcházejícím víkendu folkový festival, lůžka v místním autokempu jsou už rezervována. Do autokempu Olšovec u Jedovnice na Blanensku začínají rekreanti teprve najíždět. "Kapacitu máme zhruba 500 lidí, zaplněna je zhruba více než polovina," řekl recepční. Dražší chatky s vybavením jsou tradičně zamluveny na celou letní sezónu. Voda v rybníku Olšovec nemá špičkovou kvalitu, ale koupání není zdraví nebezpečné.

Minulý týden se zaplnil autokemp Merkur u Pasohlávek na Břeclavsku. "Do neděle jsme měli plno nejméně na 95 procent," řekl Právu vedoucí kempu, patřícího obci Pasohlávky a současně místostarosta Jan Duda. Lůžka v chatkách a bungalovech jsou až na výjimky rezervovány již řadu měsíců.

V Moravskoslezském kraji byly kempy o víkendu přeplněny, v pondělí nastal čas stěhování. "Skoro všichni odjeli," tvrdil brigádník Autokempu Hlučín u jezera. Pro případné zájemce o stanování a kempování mají spoustu volného místa, jen chatky jsou všechny zamluveny do konce července. Pár volných termínů je ještě na srpen.

"Plněji bývá obvykle o víkendech. Chatičky jsou do konce sezóny rezervovány," přiblížila recepční kempu Sedmihorky uprostřed Českého ráje.

Také kemp u rybníku Řeka nedaleko Ždírce nad Doubravou na Vysočině praskal ve švech především o uplynulých svátcích. "Hlavní nápor ale čekáme od poloviny července do poloviny srpna," sdělily Právu recepční Marie Šillerová a Marie Trávníčková s tím, že okolí kempu v malebných Žďárských vrších nabízí kromě koupání i turistické a cyklistické trasy.

Ve Středočeském kraji jsou kempy téměř plné. Oblíbené jsou především ty kolem Orlické přehrady. "Obsazeno máme skoro všechno, ale dost záleží na počasí," řekl správce kempu na Trhovkách Jaromír Hukal. S návštěvností jsou spokojeni také provozovatelé autokempu v Mělníku. "Chaty a ubytovací kapacity jsou obsazené, jen ojediněle se něco uvolní. Místa jsou pro stany nebo přívěsy, máme rozsáhlou plochu, takže je tady na ně ještě místo, ale lidí jezdí hodně," potvrdila Právu pracovnice mělnického kempu Dagmar Soukupová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám