Hlavní obsah

Nezaměstnanost poklesla na 7,7 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nezaměstnanost v červnu klesla na 7,7 procenta, což je nejnižší úroveň od července 2004. Hlavním důvodem snížení nezaměstnanosti jsou sezónní pracovní místa ve stavebnictví a zemědělství. Údaje zveřejnilo ve středu ministerstvo práce a sociálních věcí. Bez práce je 422 925 lidí, což je o 38 982 osob méně než loni v červnu.

Článek

"Ekonomický růst začal konečně generovat větší počet pracovních míst. K poklesu celkového počtu nezaměstnaných dochází v červnu jen za situace velké poptávky po pracovních silách v celé ekonomice. Pokles o více než 10 tisíc je v tomto měsíci historicky ojedinělý. Meziroční snížení počtu lidí bez práce se přiblížilo 40 tisícům a snese srovnání jen s krátkým obdobím roku 2001," uvedl analytik HVB Bank Pavel Sobíšek.

"Meziročně je nezaměstnanost již od počátku roku 2006 nižší každý měsíc v průměru o 0,6 procentního bodu, za což můžeme poděkovat ekonomickému růstu a tvorbě nových pracovních míst," uvedli analytici Raiffeisenbank Aleš Michl a Pavel Mertlík.

Dodali: "Problém číslo jedna je, že platí, že když jste nyní bez práce, tak s 60 % pravděpodobností budete bez ní i za rok. Dlouhodobě nezaměstnaní jsou především lidé bez maturity, občané se záznamem v rejstříku trestů a lidé zneužívající systém sociálních podpor. Proto politika státu musí nabídnout účinné vzdělávání a rekvalifikace. Lidé si musí zvyknout na to, že změní profesi třeba i pětkrát za život."

Nezaměstnaných absolventů je zatím pět procent

Nejméně nezaměstnaných je již tradičně v okresech Praha, Mladá Boleslav, Benešov a Pelhřimov. Nejvíce lidí bez práce je také již tradičně v okresech Most, Karviná, Teplice a Ostrava.

V průběhu června se na úřadech práce nově zaevidovalo 43 234 osob. V červnu bylo bez práce 243 668 žen, což je  54 procent z celkového počtu nezaměstnaných, a 24 924 absolventů škol, což je 5,5 procenta z celkového počtu nezaměstnaných.

Na jedno volné pracovní místo v současné době připadá v průměru 5,2 uchazeče, z toho nejvíce v okrese Karviná, kde na jedno místo připadá 34,6 uchazeče.

Kliknutím na obrázek jej zvětšíte.

V létě se nezaměstnanost zvyšuje kvůli absolventům

Nezaměstnanost poklesla na jaře díky rozjezdu sezónních prací v zemědělství, lesnictví, stavebnictví a cestovním ruchu. V zimě je nezaměstnanost vždy vyšší, protože kvůli počasí není práce pro lidi pracující např. na stavbách či v lese.

V létě ale opět dojde ke zvýšení počtu nezaměstnaných díky přílivu čerstvých absolventů škol, na podzim se nezaměstnanost zase sníží.

Nezaměstnanost v květnu klesla na 7,9 procenta. [celá zpráva]Nezaměstnanost v dubnu klesla na 8,3 procenta. [celá zpráva] Pokračuje tak snižování nezaměstnaosti, ještě v únoru bylo bez práce 9,1 procenta lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám