Hlavní obsah

Stavebnictví se v květnu dařilo i kvůli počasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stavební výroba meziročně v květnu vzrostla o 11 procent, po vyloučení vlivu počtu pracovních dnů se meziročně stavební výroba zvýšila dokonce o 12,1 procenta, v květnu 2006 bylo o jeden pracovní den méně než v květnu 2005. Za nárůstem stojí mj. přízeň počasí. Údaje v úterý zveřejnil Český statistický úřad.

Článek

"Za posledních 12 měsíců roste stavebnictví o 6,5 %. Za leden až duben došlo k růstu o 2,5 %. O tom, že se stavebnictví daří, svědčí i nárůst počtu zaměstnanců skoro o jedno procento. Zajímavostí je, že u nové výstavby bytových budov byla povolena výstavba bytů s průměrnou podlahovou plochou 127,5 m2. Pokud by se tedy v budoucnu realizovala vyšší daň u stavebních prací u větších bytů, tak jak ji politici připravili, tak by to navzdory slovům vládních politiků zasáhlo i ceny průměrně velkých nových bytů," uvedl analytik společnosti Next Finance Vladimír Pikora.

Dodal: "Druhá polovina roku 2006 a celý rok 2007 budou doslova zlatým obdobím výstavby pro bydlení. Ačkoliv na první pohled by mělo platit, že s rostoucí nabídkou bytů klesají ceny, v realitě ceny bytů naopak spíš porostou, protože poptávka bude minimálně do konce roku 2007 stále převyšovat nabídku."

"Nízké úroky a dostupnost úvěrů na jedné straně, obavy z vyšší DPH na straně druhé - to jsou hlavní stimuly zájmu o nové byty ze strany obyvatel," uvedl Petr Dufek z ČSOB. Velmi dobře je tento faktor podle něj vidět na úvěrech na bydlení, které na konci května dosáhly téměř 310 miliard korun.

Očekávat lze rovněž podle Dufka boom projektů spolufinancovaných Evropskou unií. "Záležet bude jen na šikovnosti a obratnosti žadatelů o zdroje, které zatím směřují především do infrastruktury," dodal.

V příštích měsících by stavebnictví mohlo ještě zrychlit s tím, jak se mnozí lidé budou u větších bytů snažit uniknout vyšší DPH u stavebních prací.

Stavebních povolení méně než loni

Stavební úřady vydaly v květnu 12 469 stavebních povolení, což je o 4,4 procenta méně než v květnu 2005. Oproti dubnu vzrostla stavební výroba v květnu o 3,6 procenta.

Růst byl zaznamenán téměř ve všech druzích stavebních prací. Dařilo se nové výstavbě, rekonstrukcím a modernizacím, ale i opravám a údržbám. Průměrná měsíční mzda zaměstnanců ve stavebnictví byla 20 656 Kč a vzrostla meziročně o 12,1 procenta.

Stavební výroba meziročně v dubnu po březnovém vzrůstu klesla o 2,9 procenta, po vyloučení vlivu počtu pracovních dní o 0,2 procenta. V dubnu bylo o dva pracovní dny méně. [celá zpráva]

V březnu stavební výroba poprvé po mrazivé zimě vzrostla o 8,8 procenta. [celá zpráva] Stavebnictví v lednu a v únoru klesalo. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Stavebnictví zpomalilo růst na 6,6 procenta

Listopadový růst stavbnictví, meziročně o 6,6 procenta, byl výrazně nižší než říjnových 13,8 procenta. Může za to zpomalení u nové výstavby a na inženýrských...

Výběr článků

Načítám