Hlavní obsah

Zahraničním firmám chybí kvalifikovaní pracovníci

Právo, Jiří Vavroň

Zahraniční firmy působící v Česku musí řešit stále větší problém - na pracovním trhu je nedostatek pracovníků, kteří mají kvalifikaci v technických oborech. A když se nějací najdou, odmítají se za prací stěhovat. A to i přesto, že současná osmiprocentní nezaměstnanost by měla teoreticky zajistit dostatek volných pracovníků.

Článek

Nedostatek kvalifikovaných lidí, navíc jazykově vybavených a ochotných za prací dojíždět, se stává bariérou pro rozvoj firem a tvorbu nových pracovních míst. Doba, kdy byl zájem především o málo kvalifikované lidi, prostě skončila. Ti se nyní najdou při výrazně levnějších nákladech v Rusku či Asii. Současný trend potvrzují i pracovníci úřadů práce - roste počet lidí, kteří jsou dlouhodobě nezaměstnaní. Nabídka práce je současně stále více podmiňována znalostí nějakého cizího jazyka.

Chtějí techniky

Česko-německá obchodní a průmyslová komora uspořádala anketu, jejíž závěry jsou jednoznačné. "Zhruba dvě třetiny německých firem působících v České republice by přivítalo, kdyby bylo k dispozici více pracovníků s technickým vzděláním," řekl jeden z předních představitelů komory Dieter Mankovski.

Existenci problému s dostatkem kvalifikovaných technických pracovníků v České republice přiznává i personální šéf Škody Auto Martin Jahn: "My si jako významná firma pomáháme tím, že si svoje technické pracovníky připravíme sami, ale firmy, které takové možnosti nemají, prostě mají s kvalitní pracovní silou problémy. Nastává doba pro zásadní změny v odborné přípravě lidí. Jak rychle se to stihne, ovlivní výkonnost české ekonomiky i zájem zahraničních investorů."

Potíže někdy způsobuje i mobilita pracovní síly, tvrdí němečtí, ale ve stále větší míře i francouzští, belgičtí, nizozemští či asijští investoři. Tvrdí, že Češi a Moravané odmítají za prací jezdit či se stěhovat.

A co se stane klíčem k tomu, aby do země dál plynuly zahraniční investice? Bude to zajištění dostatku kvalitních pracovníků se středním vzděláním, kteří budou schopni zastávat různé pracovní pozice, dojíždět za prací a budou jazykově vybavení. Kvalifikace lidí a jejich schopnosti jsou pro podnikání důležitější než výše daní, shodují se představitelé zahraničních firem.

Práce pro celou rodinu

"Mobilitu pracovní síly lze už dnes poměrně rychle posilovat. Na rozdíl od nutné reformy systému odborného technického vzdělání a zvýšení kvality učilišť," říká Petra Rösslerová, obchodní ředitelka firmy Trenkwalder Kappapeople. Ta se zabývá vyhledáváním práce pro lidi bez práce v regionech, kde míra nezaměstnanosti vysoce překračuje celostátní průměr.

Jak Rösslerová říká, v České republice je třeba vycházet z toho, že je zde silná vazba na region, kde se lidé narodili, dlouhodobě zde žijí, mají tady vazbu na přátele, rodinu. "Proto se například snažíme najít práci pro oba partnery, aby mohli pracovat společně. Pokud dojíždí do nového zaměstnání jen jeden z rodiny, snažíme se domluvit mu pracovní dobu tak, aby například jeden týden mohl pracovat nepřetržitě sedm dní a pak měl možnost zůstat více dní v jednom kuse doma. Rodinné vztahy tak pak odloučením netrpí," říká obchodní ředitelka. Pracovníkům se snaží zajistit nejen dopravu, ale i ubytování v novém místě, kde budou pracovat. To odbourává strach z nového, neznámého.

Podle Rösslerové je třeba změnit přetrvávající nepoměr mezi poskytovanými dávkami a podporami v nezaměstnanosti a výší mzdy, kterou mohou pracovníci reálně získat. Kdyby si například měl pracovník sám platit denně cesty za prací, pak se mu, při mzdě okolo šestnácti tisíc hrubého měsíčně, prostě pracovat a dojíždět do zaměstnání nevyplatí. Zůstává proto doma na sociálních dávkách, ke kterým si načerno bez větších problémů přivydělává. Samozřejmě z vedlejších příjmů neodvádí daně.

Místní podnikatelé musí přidat

Podle Rösslerové by mohlo změnit situaci, kdyby stát zpřísnil poskytování sociálních podpor a současně více podpořil malé firmy a podnikatele. Ti by mohli zaměstnávat lidi, kteří jsou jinak dlouhodobě nezaměstnaní. Pokud nemá malý a střední podnikatel dostatek kvalitních, výkonných pracovníků, těžko se může ucházet o to, aby zásoboval například velké zahraniční firmy působící v regionu. Pak se může paradoxně stát, že drobný podnikatel, který není schopen zajistit lukrativní zakázku, se sám ocitne na úřadu práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám