Hlavní obsah

Z dovolené si Češi dovezou málo alkoholu

Novinky, Markéta Köhlerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina lidí si chce ze svých prázdninových cest dovést něco na památku, nebo si ještě doma pochutnat na specialitách země, kterou navštívili. Důležité je ale vědět, že např. množství alkoholu či cigaret, které si Češi domů ze zahraničí mohou dovést, podléhá určitým množstevním limitům. Nelze si tak dovést libovolné množství těchto produktů, a to i v rámci zemí EU.

Článek

Dovezené množství potravin v rámci zemí EU je bez omezení, problém nastává u alkoholu, cigaret, doutníků a pohonných hmot. Piv, vína či cigaret můžou Češi do ČR ze zemí EU dovést jen určité množství.

"Jestli si tedy koupím např. 10 balení Nutely v ČR, v Německu nebo v Polsku, to je úplně jedno. Výrobce musí všude dodržovat stejné EU normy a kupující zaplatí DPH v dané zemi. Takže taky není žádný problém. Pro transport např. psů a koček zase platí veterinární zásady," řekl Novinkám Maik Křtěn z oddělení vztahů k veřejnosti Generálního ředitelství cel. 

"Co se týče alkoholu, cigaret, pohonných hmot, tak zde jsou jistá omezení, protože na výrobky jsou uvaleny různé daně v jednotlivých zemích EU," dodal Křtěn. 

Pokud lidé převáží větší množství alkoholu či cigaret nebo jiné limitům podléhající zboží, může je zkontrolovat cizinecká policie a celníci.

"Z hlediska převážených věcí se jedná o pohyb v rámci EU -  kontrola se neprovádí. Pokud policisté zjistí, že někdo převáží větší množství např. alkoholu, které evidentně neslouží pro vlastní potřebu řeší to ve spolupráci s celníky nebo jim tento poznatek předá. Záleží na konkrétním případu," řekla Novinkám tisková mluvčí Ředitelství služby cizinecké a pohraniční policie Klára Krejčí. 

Druhy výrobků, jejichž množství je při dovozu fyzickou osobou do ČR omezeno:
druh výrobkupovolené množství dovezené pro osobní spotřebu
minerální olejemnožství dopravované v běžných nádržích zvýšené o 20 l
konzumní líh a lihoviny10 l
pivo110 l
meziprodukty20 l
vína90 l, z toho u šumivých vín 60 l
cigarety800 kusů
cigarillos a doutníky o váze menší než 3 g/kus400kusů
ostatní doutníky200 kusů
tabák ke kouření1 kg
zdroj: Celní správa ČR

Naopak pokud si Češi chtějí na dovolenou vzít sebou cigarety z ČR, musí dodržovat také dané množství, které mohou do určitých zemí EU vyvést. Rakousko, Belgie, Irsko, Dánsko, Finsko, Německo, Švédsko a Velká Británie uplatňují množstevní omezení na příslušné druhy tabákových výrobků, které jsou přivezeny na jejich území z České republiky, Estonska, Maďarska, Lotyšska, Litvy, Polska, Slovenska a Slovinska.

Češi mohou do vybraných zemí EU dovážet druhy tabáku v tomto omezení:
druh tábákupovolené množství
cigarety200 kusů
cigarillos (doutníky o hmotnosti nejvýše 3 gramy na kus)100 kusů
doutníky50 kusů
tabák na kouření250 gramů
zdroj: Celní správa ČR

Reklama

Výběr článků

Načítám