Hlavní obsah

Nošovická zóna bude kraj stát 280 miliónů

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Na vybudování strategické průmyslové zóny Nošovice na Frýdecko-Místecku se bude Moravskoslezský kraj podílet 280 milióny korun. Spolufinancování přípravy zóny pro jihokorejskou automobilku Hyundai schválili na pondělním zasedání krajští zastupitelé. Čerpání peněz z krajského rozpočtu je rozloženo na léta 2005 až 2015.

Článek

Na výstavbu průmyslové zóny Nošovice vláda v květnu schválila 1,76 mld. korun, z čehož 75 procent bude platit stát a z krajského rozpočtu má být kofinancováno 280 miliónů korun, řekl novinářům po skončení zasedání zastupitelstva náměstek moravskoslezského hejtmana Pavel Drobil (ODS).

"Usilujeme o to, aby do uvedené sumy byla počítána i kompenzace zemědělskému družstvu a také odškodnění, které kraj vyplatí obyvatelům Nižních Lhot a Nošovic, čili dopad na krajský rozpočet by z tohohle pohledu měl být minimalizován, protože to jsou částky, s kterými krajský rozpočet už dnes pracuje," řekl Drobil.

Zemědělské družstvo má během deseti let dostat celkem 130 miliónů korun a každé domácnosti v Nošovicích a Nižních Lhotách kraj slíbil 100 tisíc korun. Další peníze budou použity například na výkupy pozemků související s vybudováním mimoúrovňové křižovatky do průmyslové zóny atd.

Pokud jde o infrastrukturu, zejména energetické sítě, kraj podle Drobila chce, aby se na jejím dobudování podíleli i dodavatelé energií, jímž pak z dodávek elektřiny a plynu pro budoucí továrnu poplynou zisky. "Myslíme si proto, že je logické, aby se podíleli na dobudování infrastruktury," řekl.

Kraj doufá, že výstavba závodu začne v září

Na další dotaz Práva Drobil uvedl, že ačkoli Do-Tomas Kim ze společnosti Hyundai Motor Manufacturing Czech nedávno v Nošovicích řekl, že výstavba výrobních hal v Nošovicích začne nejpozději 10. prosince, kraj se v přípravě zóny řídí původním harmonogramem tak, aby byla pro investora k dispozici na podzim.

"Všechny naše kroky směřujeme k září, ale jsem rád, že víme o nějaké měsíční, dvou či tříměsíční možnosti, kdy můžeme věci, které se mohou zmeškat z jakéhokoli důvodu, dotáhnout," dodal.

Jihokorejská společnost Hyundai Motor Company plánuje v Nošovicích postavit továrnu, která bude v cílovém stavu vyrábět 300 osobních aut ročně a zaměstnávat tři tisíce lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám