Hlavní obsah

ČSSD chce odložit některé zákony

– PRAHA
Právo, nig

Některé zákony, které mají začít platit od ledna 2007, by mohly být odloženy. Podle ministra financí a místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky mohou totiž citelně ovlivnit příjmy a výdaje státního rozpočtu, že by příští vláda mohla mít problémy s dodržením předběžného návrhu rozpočtu, který pro rok 2007 počítá se schodkem 88 miliard. Mohlo by to zkomplikovat i plnění podmínek pro přijetí eura v roce 2010.

Článek

Sobotka v nedělních Otázkách Václava Moravce v ČT prohlásil, že výhled 88 miliard je realizovatelný, pokud budou na straně vlády skutečně aktivní kroky. Podle něho je příkladem zákona, který by se měl odložit, úprava nemocenského pojištění.

"Tento zákon má dopad na příjmové i výdajové straně, čili kumulativní dopad může být někde až kolem 20 miliard," odhadl sumu, kterou by odložení zákona přineslo státní pokladně. Podle něho by se měl odklad týkat jen zákonů, které ještě nevstoupily v platnost. ČSSD nepodpoří rušení norem, které již platí, například zvýšení rodičovského příspěvku či porodné.

Sobotka uvedl, že by ČSSD nepodpořila rozpočet se schodkem 88 mld., pokud by například počítal s důsledky rovné daně nebo by šetřil na valorizaci důchodů.

S odkladem platnosti zákonů ale nesouhlasí místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, podle níž průtahy kolem ustavování Sněmovny a tím i vzniku nové vlády zkracují případnému novému kabinetu čas na změny platnosti zákonů a reforem.

Přijetí eura v roce 2010 je ohroženo

Sobotka míní, že by nebylo dobré posouvat termín přijetí eura. Podle místopředsedy KDU-ČSL Jana Kasala má na dodržení tohoto termínu zájem i koalice. "Máme zájem na tom, aby závazky, které jdou směrem k EU, byly dodrženy," uvedl.

Naopak místopředseda KSČM Jiří Dolejš si umí představit, že by mohlo být přijetí eura posunuto o rok či dva, závisí to na hospodářském vývoji v příštím roce. "Nebudou-li uspokojivá čísla, tak je pro nás prioritní sociální klid a sociální jistoty, než mít euro za každou cenu," uvedl.

Reklama

Související články

Paroubek odhadl schodek rozpočtu na 60 mld. Kč

Konečný návrh státního rozpočtu na příští rok, který se již začal připravovat, by mohl mít schodek 60 miliard korun. V neděli to uvedl premiér Jiří Paroubek....

V červnu skončil státní rozpočet přebytkem

Stát hospodařil v červnu s přebytkem ve výši 7,6 miliardy korun. Státu se daří vybírat spotřební daně. Celkové příjmy státního rozpočtu ke konci června byly...

Výběr článků

Načítám