Hlavní obsah

Autovlak k Jaderskému moři letos nejezdí

Právo, Markéta Pudilová

Prázdniny začaly a tisíce lidí už odjely, nebo se chystají vyrazit k moři. Ti, kteří se rozhodli cestovat stejně jako v minulých letech vlakem a přibrat k tomu i svůj automobil či motocykl, mají letos smůlu. Autovlak Jadran Expres, který provozovaly České dráhy, tento rok do Chorvatska nevyjede.

Článek

"Domluva mezi českými a chorvatskými drahami neskončila dobře, druhá strana nasadila vysoké finanční požadavky, které by cenu jízdenek několikanásobně zvýšily. Pro cestující by to bylo nevýhodné," řekla Právu Hana Bednářová z tiskového oddělení Českých drah (ČD). Podle ní v současné době ČD jednají se svým chorvatským protějškem o cenách na příští sezónu, v roce 2007.

"Zájem o tento způsob cestování byl veliký, proto se budeme snažit jej lidem opět nabídnout," podotkla Bednářová. V roce 2005 přepravil Jadran Expres přes šest tisíc lidí a 700 aut. Za jednosměrnou jízdenku pro automobil jeho majitel zaplatil kolem 1600 korun. Tam i zpátky ho cesta vyšla na 2200 korun. Řidiči si koupili lístek jako ostatní cestující, jeho cena pouze tam se pohybovala od 1550 korun do zhruba 4 tisíc korun.

V současnosti si lidé mohou nechat přepravit svůj automobil pouze na trase Praha-Poprad-Tatry a Praha-Košice. "Pro řidiče je takový způsob cestování výhodný, byli pojízdní a zároveň se dlouhou cestou k moři neunavili," doplnil Josef Široký, technický náměstek přednosty brněnského hlavního nádraží.

Turisté raději po vlastní ose

Podle zkušeností pracovníků cestovních kanceláří však obyvatelé České republiky nejraději cestují k Jadranu po vlastní ose. "Rádi se svobodně pohybují a rozhodují o svém čase, zvláště, když cestují s dětmi. Navíc je to poměrně levné," řekla Právu Stanislava Gottwaldová z cestovní agentury Olivia travel, která nabízí dopravu letecky, autobusem i individuálně.

Podle Gottwaldové čeští turisté upřednostňují pocit, že drží svůj majetek "za ruku" a nejsou na nikoho příliš odkázáni. "Za tři roky, co jsme na trhu, se na možnost cestování vlakem společně s automobilem zeptal jediný člověk," podotkla Gottwaldová.

Podle pracovníků oslovených cestovních kanceláří stojí jednu osobu jízda autobusem k Jadranu od 1500 do maximálně dvou a půl tisíce korun. Náklady na cestu autem, například do Splitu, se včetně dálničních poplatků pohybují kolem pěti tisíc korun, takže pokud jedou v autě čtyři lidé, vyjde každého z nich cesta tam i zpět zhruba na tisícovku. Letenka stojí více než šest tisíc korun.

"Pokud by se létalo z Brna, jsem pro tuto variantu cestování, řídit auto několik hodin a ztratit tak část dovolené by se mi nechtělo," prozradil svůj ideální způsob cestování programátor Jan Mihula z Brna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám