Hlavní obsah

Hrozí dopravní kolaps mezi závody Hyundai v ČR a Kia na Slovensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA/ŽILINA

Jednou z podmínek automobilky Hyundai pro výstavbu jejího závodu v ČR byla výstavba silnice na Slovenko, která by spojila závod Hyundai v Nošovicích s automobilkou Kia v Žilině. Obchodní komory v ČR i na Slovenku tlačí na slovenskou vládu, aby silnici dokončila už v roce 2009 místo plánovaného roku 2011. Jinak prý hrozí dopravní kolaps.

Článek

Slovenská obchodní a průmyslová komora (SOPK) v Žilině a Krajská hospodářská komora v Ostravě chtějí urychlit výstavbu rychlostní komunikace ze Žiliny k českým hranicím ve Svrčinovci. Tu chce slovenská vláda dokončit nejdříve za pět let.

"Zásadním problémem, který tiká jako časovaná bomba, je zabezpečení silniční dopravy mezi subdodavateli a firmami KIA a Hyundai. Slovensko plánuje ukončení dálnice po českou hranici až v roce 2011-2012. KIA má přitom začít na plný výkon pracovat v roce 2009, kdy chce Hyundai spustit výrobu," upozornil ředitel žilinské komory Ján Mišura. Počet kamiónů, které budou jezdit mezi Nošovicemi a Žilinou, se po roce 2009 proti dnešku zvýší asi o 300 denně, dodal.

Hyudnai může uložit sankce

Na nutnost sladit termíny dostavby automobilky Huyndai se zlepšením silničního spojení na Slovensko zase upozornily Třinecké železárny a další firmy a obce spolupracující v rámci Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje. Hlavním problémem při budování silnice z Českého Těšína na Karvinsku je přitom podle generálního ředitele železáren Jiřího Ciencialy vládní usnesení, podle kterého by například jedna z tras rychlostní silnice Oldřichovice - Bystřice měla být hotova až v roce 2012.

Podle Ciencialy může být v případě dopravních kolapsů na trase mezi závody Hyundai a KIA ohrožena plynulá výroba automobilek, z čehož mohou pro Česko vyplynout i sankce ze strany korejského investora.

Reklama

Související témata:

Související články

Kia: Nové MPV Carnival a facelift Sorenta

Druhá generace modelu Kia Carnival své zákazníky jistě najde, stejně jako facelift velmi oblíbeného SUV Kia Sorento. Obě novinky přiveze korejská automobilka...

Výběr článků

Načítám