Hlavní obsah

Výběr zisků přerušil růst

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úvodu nového týdne přerušil na pražské burze dosavadní slibný růst výběr zisků, podle obchodníků především od domácích investorů. "Tituly ve SPAD se v pondělí rozdvojily do dvou skupin. Emise obchodované i v zahraničí posílily, ostatní oslabily," komentoval situaci Roman Skalický z makléřské firmy Afin Brokers. Nakonec však převážil mírný sestup a tak index PX klesl o 0,22 procenta na 1387,4 bodu.

Článek

Nejvíce se obchodovalo s akciemi ČEZ, na které analytici britské HSBC vydali vyšší nákupní doporučení. Ty ale přesto oslabily o 1,62 procenta na 739,50 Kč. Komerční banka ztratila 1,10 procenta a uzavřela na 3226 Kč, ještě více však Zentiva, která sestoupila o 1,31 procenta na 1054 Kč. Český Telecom pod novým názvem Telefónica O2 C.R. klesl o 0,71 procenta na 475,30 Kč. Nejvíce zpevnily akcie Orco, a to o 2,34 procenta na 2445 Kč.

"V úterý, kdy budou kvůli státnímu svátku v USA chybět signály z amerických trhů, by mohla nastat příznivá doba k lovu levných akcií," domnívá se Skalický.

Na pražské burze dosáhly v červnu největších objemů obchodů s cennými papíry společnosti Patria Finance, Česká spořitelna a Wood & Company. Shodné pořadí se na prvních třech místech opakovalo již pětkrát za sebou. Patria zaznamenala objem 57,4 miliardy korun, Spořitelna 38 miliard korun a Wood 36,5 miliardy korun.

Na začátku pondělních seancí evropské burzy silně kolísaly, pak se však ustálily na nových hodnotách s malými odchylkami. Cena ropy, která se pohybovala blízko hranice 74 dolarů za barel, podpořila akcie ropných firem. BP a Shell zpevnily o 1 procento. Britská zbrojovka BAE oslabila o tři procenta po prodeji balíku 20 procent akcií Airbusu za 2,5 miliardy eur, když analytici ocenili jeho hodnotu na 5 miliard eur.

Další růst ceny mědi a dalších kovů včetně zlata prospěl důlním firmám. BHP Bilitton a Antofagasta posílily o 1,4 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám