Hlavní obsah

Akcie Zentivy zamířily nejvýše

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední den uplynulého týdne byl pro akcionáře velmi úspěšný. Podobně jako ostatní evropské trhy také pražská burza výrazně zpevnila. Nejvýše zamířily akcie Zentivy, které se vrátily nad hranici 1000 Kč.

Článek

Náladu investorů a jejich zájem o farmaceutické firmy podpořil vzrušující páteční souboj o chorvatskou Plivu mezi americkým výrobcem generických léků Barr Pharmaceuticals a islandskou společností Actavis, které se vzájemně přeháněly stále lepšími nabídkami. Akcie Zentivy nakonec posílily o 7,39 procenta na 1068 Kč při více než miliardovém objemu obchodů.

Cenné papíry lucemburské realitní firmy Orco zpevnily o 5,10 procenta na 2389 Kč, ČEZ o 3,87 procenta na 751,70 Kč, když uprostřed seance čelil mírnému vybírání zisků. "Pátek byl poslední den v první pololetí a tak se mnoho velkých investorů zřejmě snažilo dosáhnout co možná nejlepší ceny," poznamenal Ronald Schubert ze společnosti Patria Finance. Ve SPAD oslabily jen akcie CME (CETV), a to o 0,14 procenta na 1394 Kč. Index PX vzrostl o 3,28 procenta na 1390,4 bodu.

Evropské akcie v pátek rychle posílily, když americká centrální banka ve svém čtvrtečním prohlášení signalizovala přestávku, nebo možná i konec období, ve kterém zvyšovala úrokové sazby. Euro k dolaru také výrazně zpevnilo, zvýšila cena kovů a ropy. Německý výrobce chemikálií a léčiv Bayer posílil o čtyři procenta, když výhodně prodal diagnostickou divizi koncernu Siemens. Dařilo se také technologickým firmám, finská Nokia zpevnila o tři procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám