Hlavní obsah

Od soboty se bude horské službě na Slovensku platit

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Turisté, kteří se po prvním červenci vydají do slovenských hor, by měli mít uzavřené komerční úrazové pojištění. Za zásahy Horské záchranné služby (HZS) se bude po tomto termínu platit. "Doporučuji všem turistům, aby se pojistili," řekl Právu ředitel HZS Jozef Janiga.

Článek

Až doposud platili za záchranu pouze turisté, kteří porušili pravidla a zákazy HZS. "Dokazování a vymáhání dlužných částek bylo zdlouhavé a často neúspěšné," uvedl Janiga.

Od prvního července proplatí zdravotní pojišťovny pouze zákrok lékaře, léky a přepravu sanitkou. Ostatní náklady si platí turista sám, nebo se hradí z jeho úrazového pojištění.

Komerční pojišťovny nabízí pojištění dalších nákladů spojených se záchranou za přijatelné ceny už od dvaceti korun na den. V případě milovníků zimní turistiky a extrémních sportů však bude tato částka vyšší. "Turista nám ukáže doklad o pojištění a my už budeme jednat pouze s příslušnou pojišťovnou," dodal Janiga. Pojistit se dá v komerčních pojišťovnách, ale také v horských informačních kancelářích.

V případě zásahu s vrtulníkem jsou náklady sto tisíc korun

Finanční náklady se vyčíslují podle počtu nasazených záchranářů a techniky. Náklady na zásah horské služby se pohybují od tří do 13 000 slovenských korun. V případě, že zasahuje vrtulník, přesahují náklady sto tisíc korun.

"Zásah letecké záchranné služby, ošetření naším lékařem a převoz vrtulníkem do nemocnice budou dál hradit zdravotní pojišťovny. Pokud však náš vrtulník musí na místě neštěstí vysadit členy horské služby, bude to hrazené z komerčního pojištění zachraňovaného," řekl Právu mluvčí letecké záchranné služby Air Transport Europe Pavol Svetoň.

Leteckou záchrannou službu je možné volat nonstop na čísle 18155. "Pokud to dovolí počasí, můžeme být na místě do půl hodiny a tím se významně zkrátí čas na záchranu," dodal Svetoň.

Platit se nebude při zranění na lyžarském svahu

Platit se nebude za zimní zásahy na lyžařských svazích. Tam musí zabezpečit záchrannou službu provozovatel střediska. Platit budou pouze ti lyžaři, kteří se zraní mimo vyznačené tratě.  

Loni zemřelo ve slovenských horách 26 lidí, z nichž polovinu tvořili občané České republiky. Nejtragičtější případ se stal na Silvestra, kdy lavina v Západních Tatrách zasypala sedm českých turistů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám