Hlavní obsah

Živnostníci nedostanou za 14 dnů nemoci nic

Právo, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Živnostníci, kteří od ledna příštího roku onemocní a lékař jim vystaví neschopenku, nedostanou v prvních 14 dnech marodění z nemocenské žádné peníze. A to přesto, že si platí pojištění. Vyplývá to z nového zákona o nemocenském pojištění, podle kterého prvních 14 dnů nemoci nenáleží nemocenská, ale náhrada mzdy. Tu dostanou zaměstnanci od svých firem.

Článek

Jak Právu sdělila Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), živnostníci, oficiálně osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), jsou však zaměstnavateli sami sobě, a tak žádné plnění za prvních 14 dnů marodění nedostanou.

"Nárok na nemocenské skutečně OSVČ vzniká až od patnáctého dne pracovní neschopnosti. Pokud bude tedy pracovní neschopnost trvat pouze čtrnáct dní, nenáleží OSVČ za toto období žádná náhrada," říká se ve sdělení, které Právu zaslala odborná tisková pracovnice ČSSZ Alena Fraňková.

"Zase nás odrbávají. Jsme prostě diskriminováni. Jak to, že nedostanu nic, když platím pojistné," rozčílil se podnikatel z Moravy, se kterým Právo ve čtvrtek hovořilo a který si nepřál být jmenován.

Pojištění je dobrovolné

Pro živnostníky bude i po prvním lednu účast na nemocenském pojištění dobrovolná. Pokud se budou chtít nemocensky pojistit, budou muset - stejně jako dosud -podat přihlášku k pojištění u správy sociálního zabezpečení podle místa svého trvalého bydliště.

Změna bude od ledna ve výši pojistného. Tu si bude moci samostatně podnikající člověk určit sám. Zákon jen stanovuje minimální výši, která se bude odvozovat od plateb zaměstnanců. Zatím vychází minimální pojištění na 75 korun měsíčně.

"Může však dojít ke změně této částky, a to s ohledem na vývoj průměrné měsíční mzdy. Tato skutečnost bude známa ve druhém pololetí 2006," uvádí se v odpovědích ČSSZ na dotazy Práva.

Co je ještě dobré vědět:

  • OSVČ platí pojistné na nemocenské pojištění ve výši 2,5 % vyměřovacího základu
  • vyměřovacím základem OSVČ je měsíční základ, který si tato osoba určí
  • měsíční základ však nemůže být nižší, než dvojnásobek částky rozhodné pro účast na nemocenském pojištění zaměstnanců. K 1. 1. 2007 by tedy neměl být nižší než tři tisíce korun
  • na rozdíl od současnosti není již vyměřovacím základem pro pojistné na nemocenské pojištění měsíční vyměřovací základ pro placení záloh na důchodové pojištění
  • OSVČ platí pojistné na nemocenské pojištění odděleně od záloh na pojistné na důchodové pojištění
  • pojistné na nemocenské pojištění je splatné od prvního do posledního dne kalendářního měsíce, za který se toto pojištění platí

Změněno bude od ledna rozhodné období pro výpočet nemocenského OSVČ. Zatímco dosud byl tímto rozhodným obdobím, ze kterého se dávka počítala, kalendářní rok předcházející roku, v němž vznikla pracovní neschopnost, nově to bude 12 kalendářních měsíců před měsícem, kdy živnostník onemocněl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám