Hlavní obsah

MUS nabízí za domky trojnásobek ceny

Právo, ton

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až trojnásobek hodnoty stávajících domků nabídla Mostecká uhelná (MUS) ve středu lidem z Horního Jiřetína a Černic na Mostecku, pokud budou souhlasit s jejich vyklizením kvůli další těžbě v revíru. Jde o akci, která v ČR zatím nemá obdobu.

Článek

Pokud dobrovolně uvolní cestu těžbě hnědého uhlí v lomu ČSA, mohou si vybrat mezi rodinnými domy v nové vesnici nebo finančním vypořádáním. V obou případech je výchozím údajem pro výpočet sumy odhadní cena jejich nemovitosti.

"Je to novinka, zkušenosti jsme proto sbírali v zahraničí. Například sousední Německo má s přesidlováním bohaté zkušenosti, do roku 2004 přestěhovalo 110 969 obyvatel 308 obcí," uvedl výkonný ředitel MUS Petr Kolman.

Při hodnotě nemovitosti 1,1 miliónu bude mít nový dům pro tříčlennou rodinu cenu 2,7 miliónu. Individuální stavebník dostane 1,4 násobek odhadní ceny a 1,5 miliónu, náklady na stěhování a náhradu věcí z domácnosti. Částka se v případě stejně drahého domu vyšplhá na 3,23 miliónu. Počítá se i s odškodněním pro spolky, podnikatele, ale také obyvatele, kteří bydlí v nájemních domech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám