Hlavní obsah

Investoři mají Česko v oblibě, Polsko ale více

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zahraniční investoři si ČR oblíbili, je pro ně sedmou nejatraktivnější zemí pro umístění investic na světe. Tvrdí to průzkum společnosti Ernst & Young. Nejlákavější zemí na světě je pro investory USA, ale také Čína. ČR ale předstihlo Polsko, které skončilo na pátém místě, má totiž větší trh a tím je pro investory perspektivnější.

Článek

V první desítce se v žebříčku Ernst & Young umístilo šest evropských zemí. Loni Evropa získala rekordní počet přímých zahraničních investic, když bylo sjednáno 3066 projektů. První místo si v Evropě drží Velká Británie.

Počet zahraničních investic loni v ČR vzrostl na 116 proti 73 investicím v roce 2000. Loni tak díky zahraničnímu kapitálu vzniklo 16 400 pracovních míst. Podle dřívějších údajů za první tři čtvrtletí loňského roku přišly zahraniční investice za celkem 224 miliard korun, zatímco za celý rok 2004 to bylo 115 miliard korun.

Investoři posuzují při hodnocení investiční atraktivity země zejména infrastrukturu, pracovní náklady, produktivitu a stabilitu, daně, úroveň pracovní síly i místní trh.

ČR musí investory lákat

Největším investorem je v tuzemsku Německo, následují Spojené státy a Japonsko. ČR je v Evropě na přední pozici, pokud jde o investice do automobilového průmyslu. Podle generálního ředitele CzechInvestu Tomáše Hrudy na starém kontinentu prakticky není automobilka, která by nevyužívala nějaký díl z ČR. Mimo jiné proto, že velké investice automobilek, jako kolínská TPCA, nebo korejská Hyundai, přitahují další výrobce dílů.

Země si přitom investory předchází a nabízí jim různé výhody a pobídky. V Česku jde například o slevy na dani z příjmu a příspěvky na tvorbu pracovních míst. Každý projekt ale podle Hrudy musí být ziskový, například u Hyundai se návratnost odhaduje na dva až 2,5 roku.

Žebříček deseti zemí světa nejatraktivnějších pro investory:

  • USA
  • Čína
  • Německo
  • Indie
  • Polsko
  • Velká Británie
  • ČR
  • Japonsko
  • Francie
  • Španělsko

Šéf CzechInvestu soudí, že by bylo asi ideální pobídky v celé Evropě zakázat a nechat volbu investorů na reálných podmínkách podnikání v té které zemi. Zatím je ale situace taková, že chce-li být země úspěšná, musí pobídky nabízet. Když to Česko v minulosti nedělalo, na investicích to bylo vidět, podotkl. Pro udržení atraktivity ČR i do budoucna bude ale podle Hrudy také důležité zlepšit fungování trhu práce, reformovat sociální systém i systém vzdělávání a omezit administrativu spojenou podnikáním.

Reklama

Související témata:

Související články

Hitachi a Matsushita zdvojnásobí výrobu LCD

Japonské společnosti Hitachi a Matsushita Electric Industrial budou investovat do společného podniku na výrobu LCD televizorů 80 miliard jenů (15,65 miliard...

Výběr článků

Načítám