Hlavní obsah

Firma na likvidaci elektrošrotu chce zrušit Ambrozkovu vyhlášku

PRAHA

Rozhodnutí ministra životního prostředí Libora Ambrozka (KDU-ČSL) o tom, kdo bude likvidovat elektroodpad, napadla ve středu společnost Rema žalobou. U pražského městského soudu si stěžuje, že ministr vybral jednu firmu na zpětný odběr a likvidaci elektrošrotu uvedeného na trh do loňskho srpna. Licenci na tuto činnost dostal podle Ambrozkovy vyhlášky konkurent Remy, společnost Asekol.

Článek

Ministerstvo vypsalo na zpracovatele elektroodpadu výběrové řízení, ze kterého vyšel vítězně Asekol. Podle předpisu musí od 1. června všechny firmy včetně těch, které mají na zpětný odběr smlouvu s Remou, vykazovat a platit Asekolu za likvidaci spotřebičů, jež byly uvedeny na trh do loňského srpna.

Podle ředitele Remy Davida Beneše by monopolní postavení Asekolu mohlo vést k tomu, že klienti Remy přejdou k Asekolu kvůli jednodušší administrativě. Rema proto svým klientům pomáhá alespoň s vykazováním historického elektrošrotu pro Asekol.

Beneš obvinil ministerstvo, že při rozhodování opomenulo některé podklady, například znalecký posudek o tom, že podíl Remy na trhu činí 85 procent. Právě podíl na trhu by přitom měl být podle podmínek ministerstva při výběru firmy rozhodující.

Podle Beneše vyhlášku napadli u Ústavního soudu poslanci ODS. Učinili tak na žádost firem zabývajících se likvidací elektrošrotu. Už v zimě také podle něj zpochybnil vyhlášku Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. [celá zpráva] Firma Rema ve středu zároveň požádala soud, aby pozastavil platnost této vyhlášky.  

Ministerstvo se brání

Ministerstvo životního prostředí odmítá jakékoliv pochybení. Podle úřadu je legitimní, že stát stanoví podmínky pro financování nakládání s historickým elektrozařízením. Zástupci ministerstva také varovali před zrušením vyhlášky, které by podle nich vedlo k tomu, že by stát do konce roku 2008 nesplnil roční míru sběru použitých elektrozařízení z domácností.

Podle ministerstva byl spolu s vyhláškou zaveden také seznam výrobců elektrozařízení, který obsahuje 2600 subjektů, které přispívají na financování odběru elektrozařízení z domácností. "Zrušení vyhlášky by mělo nepochybně dopad na jejich právní jistotu a v neposlední řadě by nastolilo problém, jak dále nakládat s již vybranými prostředky určenými na zajištění všech povinností výrobců," uvedlo ministerstvo.

Zruší-li vyhlášku Bursík, Rema žalobu stáhne

Rema si podle Beneše slibuje změnu od nového ministra životního prostředí, kterým by se mohl stát  Martin Bursík. V případě, že vyhlášku zruší, nebude se společnost dále soudit.

Systém zpětného odběru elektrošrotu má fungovat tak, že zákazník zaplatí za likvidaci starého zařízení částkou započítanou do ceny nového. Už nyní zákazníci tento poplatek platí. Tyto peníze pak výrobci shromažďují a zakládají si, většinou společně, neziskové společnosti, které za vybrané poplatky zpětný odběr a recyklaci zajišťují u specializovaných firem jako je Rema nebo Asekol.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám