Hlavní obsah

Z bývalé koksovny v Ostravě bude náměstí a obchodní centrum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Soutěž na zástavbu bývalé koksovny Karolina v centru Ostravy vyhrála firma Multi Development. Ostravští zastupitelé ve středu určili pořadí v developerské soutěži. Ve svém projektu firma počítá s tím, že se hlavní dominantou stane centrální náměstí před historickými budovami Dvojhalí, které jsou posledními objekty, které na Karolině zůstaly.

Článek

Společnost Multi Development chce svůj projekt rozdělený do pěti etap dokončit v roce 2016. Do území plánuje investovat 12 až 15 miliard korun, řekl ve středu Právu ředitel společnosti pro Českou republiku Luboš Kočí. Společnost nyní začne vyjednávat s městem o smlouvě a odkoupení pozemků.

Společnost Multi Development ještě před ukončením soutěže odkoupila jedinou historickou budovu na území Karoliny - Dvojhalí. Počítá s tím, že právě centrální náměstí před tímto objektem bude dominantou zástavby, chybět však nebude ani výšková budova. Více o tom, jak území bude vypadat, lze najít zde.

"Je to velice plynulé, nenásilné a nekonkurenční rozšíření stávajícího centra. Zezačátku, směrem z Poděbradovy ulice, je to městská, kompaktní struktura, která se postupně rozmělňuje do zeleně. Té bude v Karolině opravdu hodně. Celé vnitřní území je pojato jako velká pěší zóna, auta zajíždějí pod zem, kromě zásobování. Funkce bydlení, obchod, kanceláře jsou tak zhruba po třetině," řekl o projektu Právu Kočí.

Dodal: "Výstavbu jsme odhadli na pět etap. První by měla být hotova do roku 2010 a je veliká. Zahrnuje smíšený komplex multifunkčního centra, jde směrem dál až k budově Dvojhalí. Součástí bude i samotná rekonstrukce Dvojhalí i část smíšené zóny."

Společnost Multi Development se sídlem v Nizozemsku je jednou z největších evropských developerských firem.

Město nyní vítězné společnosti nabídne odkoupení pozemků na Karolině. Chce pozemky prodávat za pevnou cenu, asi 1300 korun za metr čtvereční.  Za prodej pozemků by město mohlo získat asi 200 miliónů korun. Firma dostala 28 hlasů od 51 přítomných zastupitelů.

Lidé chtěli ostravský Václavák

Na druhém místě se umístily společnosti Orco Property Group a TriGránit. Centrem jejich návrhu je bulvár, který svou šířkou přibližně odpovídá Václavskému náměstí a obsahuje vodní prvky a umělecká díla. Tento projekt si naopak získal největší přízeň občanů, kteří ho vybrali v rámci soutěže pro veřejnost.

Na třetím místě skončily společnosti ECE a Passerinvest, které jako dominantu chtěly na Karolině například vyhlídkovou věž. Na čtvrtém místě se umístila společnost ING a na posledním místě Sekyra Group.

Soutěž od počátku provází řada nejasností a kritika. Podle občanského sdružení Za starou Ostravu jsou soutěžní podmínky nejasné a není zcela zřejmé, jaká hodnotící kritéria budou pro zastupitele podstatná. Proti soutěži se postavila také Česká komora architektů, která ji označila za neregulérní architektonickou soutěž. Město samo tvrdí, že jde o soutěž developerskou a nikoliv architektonickou.

Stavitební firmy čekají na zakázky

Místní firmy doufají, že v domovském městě získají zajímavé zakázky. Mělo by to také vést k nárůstu stavebníků v regionu.

Zájem o budování Karoliny potvrdila skupina Mittal Steel Ostrava i stavební firma Tchas. Společnost Vítkovice by podle svého generálního ředitele Jana Světlíka chtěly budovat například mosty, lávky, přemostění a ocelové konstrukce.

Rovněž jednatel společnosti Stamont-Pozemní stavitelství Karel Menšík doufá, že by firma, která je od Karoliny vzdálena jen několik set metrů, také mohla získat nějaké zakázky. Bude usilovat například o to stát se subdodavatelem spodních staveb - tedy například základů, zpevnění a pilotů.

Uplatnit se chce také státní firma Osinek, která chce do podpory malých a středních firem vynaložit kolem miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám