Hlavní obsah

Francouzská vláda nechce řešit krizi Airbusu

– PAŘÍŽ

Francouzský ministr financí Thierry Breton nechá řešení krize ve strojírenském koncernu EADS a jeho dceřiné firmě Airbus na akcionářích koncernu. Akcionáři budou zřejmě požadovat odvolání šéfa EADS Noëla Forgearda. Krize v koncernu vypukla poté, co firma zveřejnila, že odloží dodávky největšího dopravního letadla na světě A380 o dalších šest měsíců.

Článek

O víkendu se sešli k jednání o problémech evropského výrobce letecké techniky EADS a jeho dceřiné firmy Airbus hlavní akcionáři, tedy zástupci francouzského státu a průmyslu a německé společnosti DaimlerChrysler. Koncern EADS vlastní 80 procent Airbusu a nyní se chystá odkoupit zbylý dvacetiprocentní podíl od britské BAE System. Francouzský ministr financí Thierry Breton řekl, že francouzský stát má ve strojírenské skupině EADS omezené pravomoci.

Breton uvedl, že pravomoc jmenovat do vedení EADS své lidi a navrhnout další strategii mají akcionáři Lagardére a DaimlerChrysler. "Stát na to může říct jen ano nebo ne," dodal ministr.

Breton je obecně považován za oponenta Noëla Forgearda, jednoho ze dvou šéfů koncernu. Ministr nepřímo vyzval změny ve vedení podniku, aby se krize kolem Airbusu vyřešila. EADS je řízena dvěma generálními řediteli, na něž dozírají dva předsedové správní rady, vždy po jednom Němci a jednom Francouzi. Také francouzský prezident Jacques Chirac slíbil v podniku EADS změny, které povedou k ozdravení firmy.

Firmu řídí dva šéfové, to je zdroj problémů

Francie by zdvojené vedení podniku zeštíhlila, německá strana je ale proti tomuto návrhu. Kritici EADS mluví o nepružném duálním řízení, závislosti na státní podpoře, neprůhlednosti a o příliš úzkých vazbách manažerů na politiky.

Právě nad neefektivní duální strukturou řízení se objevily vážné otazníky poté, co EADS oznámila, že Airbus kvůli problémům s pokládáním kabelů odloží dodávky největšího dopravního letadla na světě A380 o dalších šest měsíců. Zpoždění způsobí firmě ztrátu dvou miliard dolarů (46 miliard korun) až do roku 2010. V reakci na to akcie EADS spadly o plnou čtvrtinu a část vedení firmy označilo tento stav za "velkou krizi". EADS dokonce po oznámení problémů A380 zdražil letadla o pět procent. [celá zpráva]

V celé krizi je nejvíce pod tlakem francouzský generální ředitel EADS a bývalý šéf Airbusu Noël Forgeard. Ten prodal akcie EADS za milióny eur týdny předtím, než vedení požádalo o interní zhodnocení výrobních problémů Airbusu, a je podezříván, že důvěrných informací o problémech zneužil k vlastnímu obohacení. Forgeard to popírá.

Reklama

Související témata:

Související články

Airbus nedodá včas první velkoletadla

Akcie společnosti EADS, která je mateřskou firmou konsorcia Airbus, včera oslabily o 34 procent na 16,75 eura za kus. Jsou tak nejníže za poslední dva roky....

Výběr článků

Načítám