Hlavní obsah

Warren Buffett dá na charitu 37 miliard dolarů

Právo, CNN, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Druhý nejbohatší muž světa, podnikatel a investor Warren Buffett (75), jehož jmění činí podle časopisu Forbes 44 miliard dolarů (999 mld. Kč), se rozhodl věnovat 37,4 miliardy charitativním nadacím, z toho většinu - 31 miliard -nadaci zakladatele Microsoftu Billa Gatese (50), jenž žebříčku nejbohatších kraluje.

Článek

Jde o historicky největší filantropický počin. Buffett, jemuž nedávno zemřela manželka, se připojí ke Gatesovi a k jeho ženě v řízení nadace, která je už s nynějšími 30 miliardami dolarů největší na světě.  

Financuje především zdravotnické a vzdělávací programy v nejchudších zemích. Loni na tyto účely vyplatila 1,3 miliardy dolarů. Pro srovnání: Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) disponovala v letech 2004-05 "jen" 610 milióny dolarů.

Gates a Buffet jsou dlouholetými přáteli, navzájem si radí v podnikání. Buffett investuje do Microsoftu a Gates vlastní akcie za 300 miliónů dolarů v Buffettově společnosti Berkshire Hathaway.

Reklama

Výběr článků

Načítám