Hlavní obsah

Kde nejvýhodněji vyměnit peníze na dovolenou?

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý cestovatel, byť je zabezpečený kartou nebo šekem, by si měl vzít s sebou do zahraničí alespoň nějakou hotovost. Kde nejvýhodněji valuty nakoupit?

Článek

Banky mají v nabídce zpravidla širší výběr měn než pouliční směnárny. Nejúplnější nabídku z námi uvedených bank mají Česká spořitelna a Raiffeisenbank. Zájemce by v nich měl dostat například i chorvatské kuny, maďarské forinty a novozélandské dolary. V Raiffeisenbank se dá koupit i slovinský tolar. Ruský rubl je zase k dostání v eBance. Klient by měl v bankách bez problémů sehnat i severské měny. Nejchudší běžnou nabídku má naopak GE Money Bank - jen pět měn.

Banky ale mají zpravidla méně příznivý kurz než pouliční směnárny a kromě toho i vyšší poplatky za prodej. Nejvyšší jednotný poplatek v současnosti vybírá ČSOB - dvě procenta z částky prodávaných valut. HVB CZ má poplatek odstupňovaný, a to podle měn. Za eura a dolary dvě procenta, za britskou libru, dánskou, norskou a švédskou korunu i švýcarský frank tři procenta a za australský dolar, japonský jen, kanadský dolar, slovenskou korunu a BAM (konvertibilní značka pro Bosnu a Hercegovinu) čtyři procenta z prodávaných valut.

Poplatek v současné době nevybírá z bank jen Česká spořitelna, a to jako tradičně v době od 1. června do 30. září (v ostatní době činí poplatek jedno procento).

Komerční banka a Raiffeisenbank na náš dotaz oznámily, že předpokládají, že budou stejně jako loni v době hlavních dovolených prodávat některé měny bez poplatku.

Poplatky bank za prodej valut:
Česká spořitelnažádný od 1.6. - 30.9., jinak 1 %
ČSOB2 %
GE Money Bank1 %, min. 30 Kč
eBanka1 %, min. 50, max. 2500 Kč, 2 % EUR, USD
HVB CZ3 % nebo 4 % podle měny
Komerční banka1 %, min. 50, max. 2000 Kč
Raifeisenbank1 %, min. 50, max. 1000 Kč
Živnobanka2 %, min. 50, max. 2500 Kč

Rozdílné kurzy

V pouličních směnárnách, byť jsou jejich ceny obecně nižší, by si přesto měl zájemce o valuty dát velký pozor a vždy se předem důkladně informovat na podmínky. Některé směnárny prodávají valuty bez poplatku, jiné za procentní, případně paušální poplatek, například 50 korun bez ohledu na objem nákupu.

Přitom někteří směnárníci o těchto skutečnostech zákazníky předem sami od sebe neinformují, například písemným, zřetelně čitelným oznámením.Velmi rozdílné bývají kurzy, a to i v sousedních směnárnách. Vyplatí se proto obejít několik směnáren, než člověk učiní definitivní rozhodnutí o nákupu.

Směnárny někdy uvádí jiný kurz, než který účtují

Dobře je třeba číst i kurzovní lístek v nich vyvěšený. Jde-li o nákup či prodej valut se posuzuje z hlediska směnárny, nikoli zákazníka. U pouličních směnáren by si měl každý kupec i po nákupu zkontrolovat, zda vše proběhlo podle smluvených podmínek. Stává se, byť asi výjimečně, že směnárny před obchodem uvádějí jinou výši kurzu či provize, než ve skutečnosti účtují. Upozornilo na to nedávno šetření Evropského spotřebitelského centra pro ČR.

Také shánění některých valut může trvat u směnáren delší dobu nebo u nich vůbec neuspějete. Chorvatské kuny a slovinské tolary nabízejí například směnárenské pobočky Interchange, které lze nalézt na třiceti místech ČR.A ve kterou chvíli je výhodné koupit valuty? V souvislosti s volbami a dalšími okolnostmi koruna k euru za poslední měsíc o několik desetihaléřů oslabila a přes léto má být kurz víceméně stabilní. Takže o nejvhodnějším okamžiku nemá asi smysl v tuto chvíli příliš přemýšlet.

Reklama

Výběr článků

Načítám