Hlavní obsah

Praha je pro život levnější než Bratislava

Novinky, Bloomberg

Praha je prý 50. nejdražším městem světa a je překvapivě levnější než Bratislava, která se umístila na 48. místě. Naopak nejdražší metropolí na světě je ruské hlavní město Moskva. Žebříček měst podle životních nákladů sestavila společnost Mercer Human Resource Consulting.

Článek

Po Moskvě utratí lidé nejvíce peněz za život v korejském Soulu a japonském Tokiu. Tokio se umístilo dva roky předtím na prvním místě. V Evropě je nejdražším městem tradičně Londýn.

Firma Mercer srovnávala náklady na více jak 200 položek ve 144 městech, mezi položkami byly výdaje na bydlení, dopravu, jídlo, oblečení či zábavu. Cílem výzkumu je pomoci zaměstnavatelům s určováním výše kompenzací a nákladů, když vysílají zaměstnance pracovat do zahraničí.

Loni se Praha umístila na 28. místě hned za Varšavou, Bratislava byla na 31. místě. Moskva loni skončila na čtvrtém místě. Důvodem jejího postupu v pořadí je prý zejména vliv růst cen za bydlení v Rusku, zatímco pokles japonské metropole souvisí se slabým jenem.

Například nájem za luxusní dvoupokojový nezařízený byt v New Yorku je 1 999 dolarů (46 000 Kč),  v Tokiu je to 2 352 dolarů (54 000 Kč) a v Londýně 1 700 dolarů (40 000).

V USA je nejdražším městem New York, který skončil na desátém místě, dále pak Los Angeles a San Francisco. Nejlevnějším ze sledovaných měst je už druhý rok po sobě Asunción, hlavní město Paraguaye.

Pořadí nejdražších měst světa:
pořadíměstostát
1.MoskvaRusko
2.SoulJižní Korea
3.TokioJaponsko
4.HongkongČína
5.LondýnVelká Británie
6.ÓsakaJaponsko
7.ŽenevaŠvýcarsko
8.KodaňDánsko
9.CurychŠvýcarsko
10.OsloNorsko
10.New YorkUSA
48.BratislavaSlovensko
50.PrahaČeská republika
Zdroj: Bloomberg

Reklama

Související témata:

Související články

Nejlépe se žije v Curychu, tvrdí experti

Městem s nejvyšší kvalitou života je v letošním roce opět Curych, druhá se umístila Ženeva a třetí Vancouver. Zjistila to studie organizace Mercer Human...

Výběr článků

Načítám