Hlavní obsah

Továrny chtějí v ČR stavět další čtyři korejské firmy

– OSTRAVA
Právo, Anna Bortlíčková

Připravovaná investice korejské automobilky Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku táhne do Česka další korejské firmy. Převážně se jedna o výrobce v automobilovém průmyslu, zájem investovat v ČR však v poslední době projevily i podniky z jiných odvětví. Právu to v pátek řekl korejský ředitel projektu Internacionalizace podnikání v ČR Jung-Sun Kim.

Článek

"Tak velký zájem jsme zdaleka neočekávali," komentoval odezvu nedávné mise šéfů patnácti korejských firem, kteří počátkem června navštívili Ostravsko. "Čtyři z nich jsou již rozhodnuty investovat v Česku," odal.

Podle něj se jedná o výrobce vláken do automobilových filtrů, producenta optické mechaniky a ocelářskou firmu, která by v Moravskoslezském kraji chtěla postavit studenou válcovnu. Čtvrtý investor je z textilního průmyslu.

"Ten hledá vhodnou lokalitu mimo Ostravsko, doporučili jsme mu vzhledem k případným obchodním vazbám Prostějov a okolí," uvedl Kim.

Někteří chtějí stavět už letos

"Možné lokality pro umístění svých továren si prohlédli při červnové návštěvě. Trochu byli zklamáni, že ještě není dostatečně připravena průmyslová zóna v Mošnově, která je deklarována jako hlavní prostor pro subdodavatele automobilky Hyundai," poznamenal. Dodal, že manažeři korejských firem předpokládali, že v Mošnově jsou již hotovy energetické sítě a že už tam je odstraněna ornice, protože alespoň část svých záměrů by chtěli realizovat už letos.

"Když firma SungWoo Hitech připravovala investici v průmyslové zóně v Ostravě-Hrabové, město velmi zkrátilo termíny řízení. Takže věřím, že město Ostrava si pospíší i s přípravou zóny v Mošnově," řekl.

Podle něj je pro korejské investory Česká republika zajímavá investičními pobídkami a také dostatkem pracovních sil. "I když na druhou stranu, SungWoo Hitech, který už letos zahájí v Ostravě-Hrabové výrobu karosérií pro automobilku KIA v Žilině, potřebuje přijmout do konce roku 388 dělníků, ale momentálně jich má jen 120. Například svářečů je tady velký nedostatek, takže lidé se budou muset rychle rekvalifikovat na potřebné profese," řekl.

Korejcům dosud chyběly informace

Jak dále Právu řekl Kim, dosud korejským firmám a podnikatelům chyběly informace o možnostech podnikání v ČR, o zdejším podnikatelském prostředí, investičních pobídkách, lidských zdrojích, ale i turistických možnostech atd.

"CzechInvest, CzechTrade ani CzechTourism nemají korejské verze svých internetových stránek a ne všichni korejští podnikatelé umí anglicky. V poslední době zaznívají hlasy, zda by nebylo možné otevřít kancelář Hospodářské komory ČR v Koreji," dodal.

Hospodářská komora chce otevřít pobočku v Koreji

To potvrdil Právu i viceprezident Hospodářské komory ČR a šéf Krajské hospodářské komory (KHK) v Ostravě Pavel Bartoš. "Hledáme cestu, jak by to šlo zrealizovat, a budeme pracovat na tom, abychom kancelář v Soulu otevřeli co nejdříve," řekl. Již v úterý představenstvo KHK zakládá Česko-korejský obchodní a průmyslový výbor. "Těch věcí kolem vzájemných obchodních vztahů je stále více. Výbor by měl pomáhat Korejcům při vstupu do našeho prostředí a našim firmám a podnikatelům pomáhat, aby se mohli stát výrobními a obchodními partnery korejských firem," dodal Bartoš.

Reklama

Související témata:

Související články

Manažeři Hyundai přiletěli do ČR

Tým manažerů jihokorejské automobilky Hyundai přiletěl v úterý do České republiky. Důvodem jeho návštěvy je příprava rozjezdu výstavby nové automobilky...

Výběr článků

Načítám