Hlavní obsah

Akcie Zentivy se blížily 1000 Kč

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská burza pokračovala v růstu, i když jeho tempo se postupně zpomalovalo. Podobně jako na sousedních středoevropských trzích nízké ceny přece jen přilákaly kupce, i když se velké trhy vydaly opačným směrem. Favoritem investorů byla tentokrát Zentiva. Výrobce generických léků postupně mířil ke hranici 1000 Kč, nakonec však uzavřel na 986 Kč s přírůstkem 3,35 procenta.

Článek

Kolísání domácího trhu během dne měl na svědomí především ČEZ. Po úvodním poklesu vystoupal až k úrovní 685 Kč, ale později znovu ztrácel. V závěru seance tak celkově oslabil o 0,28 procenta na 669,10 Kč. Větší přírůstky kurzu zaznamenaly Komerční banka (o 1,29 %na 3297 Kč) a CME (o 1,19 procenta na 1360 Kč). Nejvíce klesly akcie společnosti Orco, a to o 0,90 procenta na 2210 Kč. Index PX vzrostl o 0,38 procenta na 1314,4 bodu.

Obchodník s cennými papíry Patria Direct rozšířil nabídku i o akcie kótované na vídeňské burze. S rakouskými akciemi je nyní možné obchodovat s pomocí internetových stránek Patrie, telefonicky nebo prostřednictvím osobního makléře. Podle šéfa Patrie Direct Oldřicha Pavlovského jde o velmi zajímavý trh pro české investory, neboť se tu obchodují jim známé tituly, například Erste Bank, OMV, Telecom Austria nebo Wienerberger.

Velké západoevropské burzy v úterý oslabovaly. Znovu totiž převládaly obavy investorů z růstu úroků a zabrzdění ekonomického růstu. Kolísání ceny ropy negativně ovlivnilo kurzy akcií ropných gigantů. Objemy obchodů a aktivita na trhu poklesly, obchodníci to přičítají zahájení letní sezóny dovolených a probíhajícímu mistrovství světa v kopané.

Akcie společností BP a Total oslabily o necelé procento. Na straně růstu bodovaly francouzské firmy Suez s přírůstkem o téměř 1,5 procenta a GDF (0,8 procenta), které připravují fúzi. Francouzská Veolia, která podniká také v ČR, zpevnila o 2,6 procenta po lepším doporučení od analytiků švýcarské finanční skupiny UBS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám