Hlavní obsah

Francouzka vyhrála spor s Polskem o regulaci nájemného

– ŠTRASBURK

Francouzka polského původu Maria Hutten-Czapská vyhrála v pondělí u Evropského soudu pro lidská práva spor s polským státem kvůli regulaci nájemného. Polsko jí musí uhradit 52 500 euro (1,5 miliónu korun).

Článek

Na verdikt štrasburského soudu reagoval v pondělí také premiér Jiří Paroubek (ČSSD): "Ještě jako ministr pro místní rozvoj jsem v tom viděl nebezpečí, pracovali jsme proto na postupné deregulaci. Od ledna 2007 začne regulované nájemné růst.To by mělo zaručit, aby se Česko nedostalo do podobných problémů jako Polsko."

Soud Hutten-Czapské přiznal 30 000 euro jako náhradu škody (840 000 korun) a 22 500 euro (630 000 korun)  jako náhradu nákladů.

Soud jednohlasně rozhodl, že regulované nájemné v Polsku bylo v rozporu s Evropskou úmluvou o lidských právech, konkrétně s paragrafem o ochraně majetku, což má negativní dopady na dalších asi 100 000 polských majitelů domů. Podle soudu jde o systémový problém, který souvisí se špatným fungováním polské legislativy.

Majitelé domů v Polsku jsou podle štrasburského soudu poškozeni na svých právech mimo jiné tím, že nemohou zvyšovat nájemné nad úroveň, kterou stanovil stát. Nyní tedy podle soudu nemohou vytvářet zisk ani pokrýt náklady na nutnou údržbu.

Čeští majitelé také doufají v úspěch

Čeští majitelé domů tuto kauzu považují za precedent a předpokládají, že po vynesení rozsudku se soud ve Štrasburku začne zabývat i českými stížnostmi. Žalobu do Štrasburku podalo zhruba 3000 majitelů nemovitostí, kteří žádají od českého státu kvůli regulaci nájemného odškodnění až 50 miliard korun. [celá zpráva]

Regulované nájemné se v České republice bude od ledna 2007 do roku 2010 zvyšovat v průměru o 14,2 procenta ročně. [celá zpráva]

Ústavní soud letos přiznal majitelům domů právo žalovat stát kvůli regulovanému nájemnému a domáhat se po České republice uhrazení škody, která jim tím vzniká. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám