Hlavní obsah

Siemens a Nokia vytvoří společnou firmu

Telekomunikační firmy - finská Nokia a německý Siemens - sloučí výrobu zařízení pro telekomunikační sítě. Firmy totiž pociťují tlak levnější asijské konkurence. Spojená firma se bude jmenovat Nokia Siemens Networks a stane se druhou největší telekomunikační firmou na světě. Plánované tržby společného podniku firmy odhadují podle svých tržeb za rok 2005 na 15,8 miliardy eur (443 miliardy korun).

Článek

Firmy odhadují, že spojením sníží náklady každý rok o 1,5 miliardy euro (42 miliardy korun) do roku 2010. Společnosti se budou spojovat postupně do konce roku 2006. Spojením chtějí firmy posílit svoji pozici na trhu pevných i mobilních telefonů a chtějí se stát lídrem telekomunikačního trhu.

Nová firma bude mít sídlo v hlavním městě Finska v Helsinkách a v německém Mnichově budou další velká ředitelství. Hodnota kontraktu bude podle deníku The Wall Street Journal 31,6 miliardy dolarů (asi 695 miliard korun).

Nokia a Siemens se tak posunou do první ligy výrobců síťových zařízení, kde má dnes hlavní slovo americká společnost Cisco Systems a nový společný podnik firem Alcatel a Lucent.

Nokia Siemens Networks bude mít speciální výzkumné a rozvojové oddělení, do kterého se budou investovat velké částky na rozvoj telefonů dalších generací. Výzkumné oddělení bude sídlit v Mnichově. Celkem bude firma zaměstnávat 60 000 lidí. Firmy ale očekávají, že do čtyř let propustí deset až 15 procent zaměstnanců.

Hlavní slovo bude mít Nokia

Firmy Nokia a Siemens budou mít ve společné firmě každá 50 procent akcií, ale rozhodující slovo bude mít Nokia, která je největším výrobcem mobilních telefonů na světě. Ta totiž ovládne většinu křesel ve správní radě. Výkonným ředitelem nového společného podniku se stane Simon Beresford-Wylie z Nokie, zatímco lidé ze Siemensu se budou na řízení společného podniku podílet zřejmě pouze okrajově.

Po fúzi vznikne podle analytika Cyrrus Petra Bártka v oblasti telekomunikačních sítí významný konkurent dosud dominantního švédského Ericssonu. "Konsolidace v sektoru, kde jsou problémem nadměrné výrobní kapacity, může znamenat snížení konkurenčního boje a postupný růst cen. Českým operátorům se tak zvýší investiční výdaje a může dojít ke zpomalení zavádění sítí UMTS."

Vloni se německý strojírenský koncern Siemens už zbavil své části, která vyráběla mobilní telefony. Předal je tchajwanské firmě BenQ. Výroba mobilních telefonů byla pro Siemens dlouhodobě ztrátová. Podíl značky na trhu dlouhodobě klesal. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám