Hlavní obsah

Pečivo prudce podražilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V tomto týdnu prudce zdražilo bílé pečivo a chleba. Naopak zlevnila rajčata, papriky a jablka. Údaje v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). ČSÚ také zveřejnil údaj o růstu tržeb obchodníků v dubnu, které se meziročně zvýšily o 6,3 procenta.

Článek

"Pekaři už od března avizovali zdražení pečiva kvůli nárůstu cen energií. Nyní tedy se zpožděním došlo ke zdražení. Už v květnu podražil chleba. V květnu také zdražily pečivo malé obchody, hypermarkety se zdražením čekaly.  Prodejci měli strach pečivo zdražit a vzájemně čekali, kdo pečivo zdraží první a jestli si můžou zdražení dovolit. Báli se konkurence a sbírali ke zdražení odvahu," řekl Novinkám analytik společnosti Next Finance Vladimír Pikora.

Cena chleba se zvedla o 1,47 koruny na 16,65 Kč za kilogram. Bílé pečivo zdražilo dokonce o 6,03 koruny na 40,02 Kč/kg.

Jablka na druhou stranu zlevnila o 79 haléřů na 25,64 Kč/kg, rajčata o 1,31 koruny na 29,27 Kč/kg a papriky o 17 haléřů na 62,77 Kč/kg.

Předpovědi o dvacetiprocentním zdražení chleba a pečiva se tak už naplňují - některé řetězce již postupně ceny zvyšují. Většina malých prodejců zatím vyčkává, o kolik tito dominatní hráči na trhu nakonec pekárenské výrobky zdraží. [celá zpráva]

Lidé v dubnu více utráceli

"Ačkoliv letošní velikonoční nákupy nepodpořily tržby prodejců potravin tak silně, jak bylo doposud zvykem (letos se jejich tržby zvýšily o 5,4 %, vloni o velikonočním březnu o 7,3 % meziročně), růst maloobchodních tržeb je nadále slibný. Snižují se ceny oblečení, obuvi a elektroniky hlavně v hypermarketech, " uvedla analytička Helena Horská z Raiffeisenbank .

Dodala: "To, že lidé jsou při chuti utrácet, dokazuje i růst tržeb za prodej aut a pohonných hmot. Ačkoliv se ceny na čerpacích stanicích v dubnu zvýšily o 4,8 % a přehouply se přes 30 Kč za litr, motoristé se nedali odradit vyšší cenou a zvýšili nákup pohonných hmot."

Lidé nejvíce v dubnu kupovali elektroniku a nábytek, oblečení a obuv, méně lidé kupovali věci v drogérii, léky a kosmetiku.

Tržby obchodníků se v dubnu meziročně zvýšily o 6,3 procenta. O měsíc dříve lidé utráceli více, obchodníkům vzrostly totiž v březnu tržby o 7,1 procenta. Zisky se v dubnu zvětšovaly hlavně hypermarketům.

"Meziroční růst tržeb byl v dubnu nižší než v předchozích měsících, předpokládané zvýšení tržeb vlivem velikonočních svátků se nedostavilo. Do ČR například přicestovalo letecky méně turistů než v loňském dubnu, naopak Čechů odletělo do zahraničí více," uvedl ČSÚ.

Anketa

Co jste v dubnu nejvíce nakupovali?
eletroniku
2,5 %
oblečení
4,8 %
obuv
1,3 %
potraviny
87 %
nábytek a potřeby pro domácnost
1,8 %
jiné věci
2,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7756 čtenářů.

Reklama

Související články

Češi nakupují jako o život

Slevy a výprodeje, které každoročně začínají už po Vánocích a vrcholí v únoru, letos přinesly obchodníkům v Česku nevídané zisky. Tržby maloobchodu se v únoru...

Výběr článků

Načítám