Hlavní obsah

Placení pokut kartou stojí v cestě poplatky

Právo, Jakub Troníček
PRAHA

Bezhotovostní platby pokut za dopravní přestupky měly být jedním z hlavních pilířů plánu boje proti korupci v policii, který letos na jaře představil policejní prezident Vladislav Husák. Nyní se však ukazuje, že spuštění tohoto systému nebude tak jednoduché, dojde k němu nejdříve v roce 2007. Překážkou jsou totiž bankovní poplatky, které by musela policie za každou takovou transakci platit.

Článek

"Při počtu pokut, které ukládáme, by to mohlo představovat desítky miliónů korun ročně, a na to zkrátka nemáme peníze," řekl Právu Husák. Dodal, že policie nyní společně s ministerstvem vnitra jedná s jednotlivými bankami o tom, jak by se dala situace řešit.

"Ideální by samozřejmě bylo, kdyby nám banky vyšly vstříc a tyto poplatky policii odpustily," sdělil k tomu šéf resortu vnitra František Bublan s tím, že policie nemůže ze zákona účtovat poplatky řidičům. Některé banky už vyjádřily ochotu s ministerstvem o problému jednat. "Naše banka je připravena na eventuální projednání bezhotovostních úhrad. Nicméně zevrubnou diskusi je třeba vést o poplatcích, které odvádíme karetním asociacím a firmám, které platby autorizují," uvedl mluvčí ČSOB Milan Tománek.

Podobně se vyjádřila i mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková: "Policie není komerční subjekt a navíc je pro nás vysoce významným klientem. Proto můžeme nabídnout nestandardně výhodné podmínky na nekomerční bázi. Zcela bezplatně však službu není možné realizovat," tvrdí.

Platby kartou se už zkoušejí

"Policie výběrem pokut vykazuje službu státu, protože peníze převádí do státního rozpočtu a sama z nich nemá nic. Proto není možné, aby za to ještě platila. Pokud by nám banky poplatky neodpustily, pak by musel potřebné prostředky poskytnout stát," řekla Právu Mercelína Horáková z úseku ekonomického náměstka policejního prezidenta. "Další možnost by byla, aby policie do státního rozpočtu odváděla o to méně," doplnil Bublan.

Platba pokut kartou by podle Husáka výrazně přispěla ke snížení korupce dopravních policistů. "Chceme u policistů maximálně eliminovat manipulaci s hotovostí," vysvětlil. Nyní je podle něj ve zkušebním provozu 50 terminálů pro platby pokut platebními kartami, a to v Praze a ve středních Čechách. "Pilotní projekt poběží do konce roku, zavedení terminálů do všech našich hlídkových vozů by tak bylo možné až po jeho vyhodnocení v roce 2007," dodal Husák. Na banku, která by bezhotovostní výběr pokut zajišťovala, bude muset policie vypsat výběrové řízení.

Kromě bezhotovostních plateb pokut chce policie už do konce letošního roku vybavit vozy dopravních hlídek speciálními kamerami a diktafony, které by měly dokumentovat jednání policistů s řidiči. Nyní se také instaluje do vozidel systém GPS, který umožňuje vysledovat jejich přesný pohyb. Celkem 20 miliónů na nákup těchto zařízení chce Bublan vzít z rezervních fondů ministerstva, ve středu k tomu získal souhlas vlády. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám