Hlavní obsah

Šéf Hyundai se omluvil soudci za černé fondy

Novinky, Korea Times
SOUL

Šéf jihokorejské automobilky Hyundai se v dopise zaslaném ve středu v noci soudci, který předsedá jeho procesu, omluvil a přiznal plnou odpovědnost za černé fondy a za uplácení vlády.

Článek

"Upřímně se omlouvám za vytvoření a používání černých fondů, " píše šéf automobilky Čong Mong-ku soudci Kim Dong-ohovi. Dodává: " Dále připouštím mou plnou zodpovědnost ve vytváření a používání tajných fondů. Poučil jsem se z toho a do konce svého života na to nezapomenu. Bylo mi řečeno, že je nutné fondy vytvořit, řekl jsem mým zaměstnancům ať tedy tyto fondy vytvoří. Nicméně přiznávám moji plnou zodpovědnost jako generálního ředitele automobilky."

V souvislosti s kauzou už bylo zatčeno šest lidí, včetně dřívějšího guvernéra Korejské rozvojové banky, která patří státu. Ve čtvrtek byl kvůli podezření z přijímání úplatků ve výši 200 miliónů wonů (4,7 miliónů korun )od automobilky Hyundai zatčen také bývalý vysoce postavený úředník ministerstva financí. Úředník ho měl přijmout během let 2001 a 2002 a měl jím uplatit dvě korejské banky, které měly po té snížit dluhy automobilky.

V pondělí se šéf automobilky Čong Mong-ku u soudu přiznal, že hrál určitou roli ve vytváření tajných fondů sloužících ke korupci. [celá zpráva]

Úřady proti Čong Mong-kuovi vznesly nová obvinění

Úřady v Jižní Koreji vznesly také minulý týden nová obvinění proti generálnímu řediteli automobilky Hyundai. Ten je nyní ve vazbě kvůli podezření, že automobilka pod jeho vedením vytvářela tajné fondy, kterých využívala k podplácení lobbistů a politiků.

Nová obvinění se týkají stejné problematiky, uvedli vyšetřovatelé. Mluvčí prokuratury Kang Čanu řekl, že proti Čongovi byla vznesena další dvě obvinění ze zneužití důvěry. Čong je ve vazbě od dubna a v květnu byl obviněn ze zneužití podnikových peněz. Ty údajně použil k založení tajného fondu, v němž podle vyšetřovatelů mohlo skončit přes 100 miliard wonů, což je v přepočtu přes 2,3 miliardy Kč.

Továrna se v ČR začne stavět v prosinci

Hyundai se chystá k zahájení výstavby montážního závodu u Nošovic v Moravskoslezském kraji. Po zatčení šéfa automobilky se spekulovalo, že Hyundai bude nucena zahájení výstavby odložit, zástupci firmy ale potvrdili, že výstavba začne letos 10. prosince. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Šéf Hyundai přiznal u soudu vinu

Nejvyšší šéf jihokorejské automobilky Hyundai Čong Mong-ku se v pondělí přiznal, že hrál určitou roli ve vytváření tajných fondů sloužících ke korupci.

Výběr článků

Načítám