Hlavní obsah

Asistentům poslanců vzroste plat na 35 tisíc

Právo, ada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mnozí poslanci právě končící Sněmovny nedokázali odolat pokušení a jako své asistenty zaměstnali rodinné příslušníky. Rodinný rozpočet si tak mohli vylepšit o pětadvacet tisíc korun měsíčně. Právě takový byl plat poslaneckých asistentů. Pro nové či staronové poslance přitom bude pokušení ještě větší. Od 1. července vzroste částka pro asistenta na 35 tisíc Kč měsíčně.

Článek

Jako své poslední rozhodnutí na konci volebního období to přijal rozpočtový výbor."Zvyšovaly se platy poslancům, zvyšovaly se platy všem a tady to čtyři roky stálo," zdůvodnil usnesení výboru jeho předseda Miloslav Vlček (ČSSD).

Asistenti poslanců i senátorů pracují na živnostenský list a jejich pravidelná měsíční výplata je podmíněna souhlasem zákonodárce, pro kterého pracují. Ten musí svým podpisem stvrdit, že asistent pro něj odvedl požadovanou práci.

Kolik politiků se v novém volebním období rozhodne zaměstnat rodinné příslušníky, se těžko odhaduje. Zákon to nezakazuje, někteří poslanci to ale označují za otázku cti a etiky. Složitější by to měli mít napříště poslanci soc. dem., kteří ještě před volbami podepsali tzv. etický kodex, jenž právě zaměstnávání rodinných příslušníků zapovídá

Poslanec má kromě platu i další náhrady

Své partnery či děti zaměstnávali např. soc. dem. poslanci Václav Grüner, František Strnad, Antonín Sýkora, Ladislav Vomáčko či Josef Mikuta, lidovci Jan Škopík a Ladislav Šustr, unionista František Pelc, komunistka Kateřina Konečná či občanský demokrat Jiří Bílý.

Základní poslanecký plat činí od letošního ledna 57 600 korun hrubého. Většina zákonodárců však zastává i nějakou další sněmovní funkci, za což jejich příjem úměrně roste. Politici mají nárok i na nedaněné náhrady ve výši 29 900 až 40 500 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám