Hlavní obsah

Plat šéfa státní firmy? Děkujeme, neřekneme

Zeptat se na plat šéfa státní firmy, který jde z peněz daňových poplatníků? "To je, jako byste se ptali na jeho sexuální orientaci," lze se taky doslechnout. Novinky se pokusily zeptat na platy šéfů českých státních či polostátních firem. Většina firem to říci odmítla. Odmítnutí ale někdy provázela zajímavá zdůvodnění.

Článek

"Plat prezidenta ČSA Radomíra Lašáka je součástí tajemství, které stvrzuje už podpisem pracovní smlouvy," sdělila Novinkám mluvčí ČSA Jana Víšková. Jeho výši firma nesděluje. Podle Víškové je to intimní údaj a srovnala to s otázkou na sexuální orientaci. Zatímco sexuální orientace je ale věc, s níž nemají daňoví poplatníci nic společného, alespoň řádovou informaci o platu by znát mohli.

U České pošty byla odpověď trochu zdlouhavá. Mluvčí ministerstva informatiky Klára Volná, kam tento podnik spadá, nejprve odkázala na Českou poštu, s tím, že si platy vedení stanovuje sama.

"Plat generálního ředitele stanovuje ministerstvo informatiky, " reagoval mluvčí pošty Ivo Mravinac. Resort si pak "vzpomněl," že to vlastně dělá on. "Výše platu generálního ředitele České pošty odpovídá velikosti tohoto podniku a jeho významu." dodala mluvčí rezortu Klára Volná.

Logicky a podle očekávání redakce odpověděl PR manažer státní firmy Budvar Petr Samec: "Je mi líto, ale tyto informace nezveřejňujeme. Děkuji za pochopení."

ČEZ zveřejňuje jen příjmy manažerů z akcií

Mluvčí ČEZu Ladislav Kříž, kde má český stát většinový podíl, řekl, že šéf firmy se k mlčenlivosti o platu zavazuje už při podpisu pracovní smlouvy. Obrázek o tom, kolik Martin Roman (ředitel ČEZu) bere, si lze udělat například ze zveřejněné informace, že na opčním programu s akciemi může vydělal kolem 300 miliónů korun. Ovšem jen v případě, že by akcie prodal. Opční program spočívá v nákupu akcií, když jsou levné a v jejich prodeji, když jejich cena roste.

Analytik společnosti Next Finance Vladimír Pikora Novinkám řekl: "V zahraničí mají povinnost zveřejňovat výši svého platu šéfové státních firem, které se obchodují na burze. V západní Evropě se ale také obchodují na burze akcie více státních či polostátních firem než v ČR. Státní firmy, které se na burze neobchodují, také platy svých šéfů nesdělují, obdobně jako tomu je v ČR. Pochybuji, že např. šéf londýnského metra zveřejňuje svůj plat."

V ČR nemusí ani šéfové firem, které se obchodují na burze, svůj plat zveřejňovat, musí dát k dispozici pouze příjmy z opčních programů. Tyto údaje poskytla ČNB však zatím pouze firma ČEZ. Ostatní velké firmy by tyto informace měly poskytovat také, ale nedělají to, zřejmě porušují zákon o kapitálovém trhu.

Dále musí např. firma ČEZ či Český Telecom zveřejnit příjmy všech manažerů dohromady. [celá zpráva]

Pikora dodal: "Chápu, že se v ČR platy ředitelů státních firem nesdělují, protože tyto pozice se často mění a také, kdyby byla povinnost tyto platy zveřejňovat, klesl by ze strany manažerů o tyto místa zájem. Obecně by bylo ale správné, tyto částky zveřejňovat."

Anketa

Myslíte si, že by šéfové státních či polostátních podniků měli zveřejňovat svůj plat?
Ano, daňový poplatníci na to mají právo, když si je platí
95,5 %
Ne, je to jejich soukromá věc
4,5 %
Celkem hlasovalo 8002 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám