Hlavní obsah

Greenpeace protestovali kvůli emisním povolenkám

PRAHA

Aktivisté ekologické organizace Greenpeace v úterý ráno ozdobili budovu ministerstva životního prostředí transparentem s výzvou, aby tento úřad chránil klima, nikoliv znečišťovatele. Greenpeace vadí především množství vydávaných povolenek na emise skleníkových plynů.

Článek

Průmyslové podniky jich podle aktivistů dostávají víc, než potřebují, tím pádem nejsou tlačeny k ekologické modernizaci svých provozů. O novém systému udílení povolenek má rozhodnout až nový ministr.

Ministerstvo životního prostředí pod vedením Libora Ambrozka (KDU-ČSL) pracuje na novém plánu rozdělení povolenek. Definitivní rozhodnutí chce ale nechat až na svém nástupci. Nová vláda by měla být sestavena pravděpodobně během léta. Evropská komise ale očekává od Česka plán přidělování povolenek na léta 2008 až 2012 už do konce června.

Podle zástupců Greenpeace ministerstvo životního prostředí buď žádný materiál nepřipravuje, nebo jej tají. Chtějí, aby se v Česku podobně jako v jiných zemích vedla na toto téma veřejná diskuse.

S tím nesouhlasí mluvčí ministerstva Karolína Šůlová, podle které veřejná diskuse vypukne po nástupu nového ministra. "Že připraví plán později kvůli volbám, už ohlásili i Slováci, také Německo ho nepřipraví v termínu," komentovala Šůlová zpoždění, které Česko nabere.

Stát vydal příliš mnoho povolenek

V loňském roce dostaly české firmy od státu zdarma povolenky na emise skleníkových plynů. Pokud vypustí do ovzduší méně škodlivin, než na kolik mají povolenky, mohou s přebytkem od letošního ledna obchodovat. Tento systém má za cíl snížit emise skleníkových plynů tím, že podniky budou motivovány k úsporám a zavádění nových technologií.

Podle Greenpeace je ale efekt opačný, protože český průmysl dostal zdarma mnohem více povolenek, než vůbec potřeboval, celkem na emise 97 miliónů tun oxidu uhličitého. "Dodatečně se ale ukázalo, že firmám stačilo 82 miliónů. Přebývajících 15 miliónů tun pak mohly firmy prodat na evropském trhu, čímž výrazně přispěly k pádu povolenek a ohrožení celého systému. Podniky přitom před dvěma lety tvrdily, že potřebují minimálně 110 miliónů povolenek, a pokud je nedostanou, bude to mít katastrofální následky," uvedl vedoucí klimatické kampaně Greenpeace Jan Rovenský.

Analýza Greenpeace uvádí, že největší znečišťovatelé na obchodování s emisemi vydělali. Například energetická společnost ČEZ dostala o čtyři miliony povolenek více, než činily její skutečné emise. Za průměrnou tržní cenu mohla firma loni vydělat přes tři miliardy korun, podle Greenpeace přiznala "pouze" miliardový zisk.

Ambrozek už před dvěma lety navrhoval menší počet přidělovaných povolenek. Narazil ale na odpor ministerstva průmyslu a obchodu, které prosadilo povolenky v takovém množství, že je později úředníci v Bruselu nemilosrdně seškrtali.

Reklama

Výběr článků

Načítám