Hlavní obsah

Za dítě se 30 000 Kč u půjček pro mladé nesmazává všem

Právo, Jakub Svoboda, Vladimír Čechlovský
PRAHA

Stát nesplnil své slovo, že u tzv. novomanželských až třistatisícových půjček odpustí 30 000 korun z dluhu každé rodině, které se po přijetí půjčky narodí dítě. Umazání o tuto částku umožňuje pouze tomu, kdo získá byt či dům novou výstavbou.

Článek

Zkrátka tudíž přicházejí mladí lidé, kteří si s pomocí této půjčky kupují starší byty a domy nebo si pořizují družstevní byty. Ti to chápou jako velkou nespravedlnost.

"O půjčku na nákup bytu jsme zažádali v prosinci 2004, smlouvu jsme s manželem podepsali v dubnu následujícího roku. Pracovnice Státního fondu rozvoje bydlení, který půjčky poskytuje, nám celou dobu tvrdila, že budeme mít nárok na odečet 30 tisíc korun z dluhu, až se nám narodí dítě. Když jsme ale po porodu o odečet požádali, řekla nám, že to v našem případě nejde, protože jde o starší byt," postěžovala si Právu 27letá maminka z Prahy.

Dodala, že příslib umazání části dluhu za každé narozené dítě byl pro ni a jejího manžela rozhodujícím impulsem pro to, aby o půjčku zažádali.

Třicetitisícová prémie za narození dítěte byla zatím podle údajů Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) poskytnuta v 729 případech v celkové výši 21,9 miliónu korun. Výlučně se jedná o odečty u půjček na novou výstavbu.

Příčinou, proč někteří mladí lidé z odečtů vypadli, není zlá vůle ani změna názoru politiků na tuto věc. Půjčky vznikly z iniciativy sociální demokracie a hladce prošly i ve vládě. Na vině je spíš nedotažení dobrého úmyslu do zdárného konce, za což mohou příslušné odborné útvary ministerstva pro místní rozvoj (MMR).

Všichni to brali za hotovou věc

Celou situaci zkomplikovalo to, že v době, kdy vláda přijímala nařízení o půjčkách, tedy na konci listopadu 2004, muselo být v textu vládního nařízení uvedeno, že třicetitisícový odečet na dítě je možný jen u nové výstavby. V té době totiž zákon o SFRB neumožňoval odečty v jiných případech.

MMR proto 2. prosince 2004, což bylo už po přijetí nařízení, v tiskové zprávě informovalo: "Za každé dítě narozené po schválení žádosti o půjčku lze snížit nesplacenou část o 30 tisíc korun: U výstavby okamžitě, u koupě či převodu práv (tj. u koupě starších bytů a domů a družstevních bytů - pozn. red.) po schválení novely zákona o SFRB, to je přibližně v únoru 2005." Mladí tudíž brali odečty jako zcela hotovou věc a počítali s nimi ve svých plánech.

Po nabytí účinnosti novely zákona o SFRB v únoru 2005 však vládní nařízení bohužel nebylo změněno. A to přesto, že doplnění možnosti odečtů při koupi starších bytů a domů by byla záležitost několika slov. Jedním z důvodů bylo to, že se zjistilo, že zmíněná novela zákona o SFRB neumožňuje stále odečty u půjček na koupi družstevního bytu. Všechno se pak raději nechalo při starém a ani veřejnost nikdo neinformoval.

Chyba se dá napravit

Pracovníci ministerstva vinu necítí. "My jsme doporučovali změnit zákon tak, aby byl odečet možný pro všechny typy nabývání bydlení. Nevím, jak došlo k nynější situaci. Nejsem ani zákonodárce, ani člen vlády," řekla Právu ředitelka odboru bytové politiky MMR Daniela Grabmüllerová.

Situace se ale dá ještě napravit. Nic nebrání tomu alespoň dodatečně rozšířit odečty v dnešním vládní nařízení na starší byty a domy a současně novelizovat zákon o SFRB tak, aby odečty šly uplatnit i na družstevní byty. "Mladí, kterým se již narodilo dítě, by pak dostali třicet tisíc zpětně. V penězích určitě není problém, ve státním fondu je jich na tento účel dost," zdůraznil ředitel SFRB Jan Wagner.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám