Hlavní obsah

OECD: Česko může euro přijmout v roce 2010

PRAHA

Plánovaný vstup České republiky do eurozóny v roce 2010 by podle zástupců Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) neměl být problém. Země však musí dál držet přísnou rozpočtovou politiku. Mnozí ekonomové kvůli vysokému schodku veřejných rozpočtů o datu vstupu pochybují.

Článek

Podle Andrease Woergoettera z OECD by neměla být problémem úroven inflace a úrokových sazeb. Dodržení úzkých pásem směnného kurzu po vstupu do režimu ERM-2 je prý pouze technickým problémem. ERM-2 je předstupněm přijetí jednotné evropské měny, zaručuje rozmezí, v němž se kurz koruny může k euru pohybovat. ČR chce do tohoto systému vstoupit v roce 2007.

"České orgány mají také dostatečné nástroje k tomu, aby zabránily spekulativním útokům na českou měnu," dodal Woergoetter.

Náměstek ministra financí Tomáš Prouza nadhodil naopak otázku, zda je eurozóna připravena na vstup Česka a jestli o rozšíření vůbec stojí. EU například nedávno odmítla vstup Litvy do eurozóny jen proto, že ač země splnila všechny kritéria, o zanedbatelnou desetinu procentního bodu překročila míru inflace. Litva proto musí na euro ještě počkat.

ČR musí provést reformu penzí a veřejných rozpočtu

Ve své zprávě dále OECD uvedla, že Česká republika si nyní vede dobře a tempo růstu její ekonomiky je srovnatelné s ostatními zeměmi ve skupině nových členů Evropské unie. Česko však musí zlepšit fungování trhu práce a podpořit podnikatelské prostředí.

Česká republika by měla v nastoupeném vývoji pokračovat, ale je třeba ještě dokončit reformy veřejných rozpočtů a penzijního systému, řekl také Andreas Woergoetter z OECD. Pokud by se neuskutečnila reforma důchodů, byla by ohrožena udržitelnost rozpočtů, dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám