Hlavní obsah

Koruna neklesla tak výrazně, jak ekonomové čekali

PRAHA

Koruna klesla v pondělí k euru o 15 haléřů na 28,32 Kč/EUR. Analytici vzhledem k patovému výsledku voleb očekávali větší pokles. Kurz dolaru je 21,90 Kč/USD.

Článek

"Vzhledem k tomu, jak špatně volby dopadly, koruna poklesla relativně málo," řekl Novinkám analytik české spořitelny Ľuboš Mokráš.

"Koruna trochu oslabuje, není to ale vůbec překvapivé, patový výsledek voleb není pro finanční trhy obecně dobrá zpráva. Investorům záleží na stabilní, silné koalici, nekladou příliš důraz na to, jestli je vláda pravicová, či levicová," řekla Novinkám analytička Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance.

Neočekává, že by koruna poklesla o víc než o 20 haléřů. "Během týdne by se měl kurz koruny vrátit na úroveň, na které byl před volbami. Investoři jsou totiž u nás zvyklí na slabé vlády. Na korunu bude mít větší vliv to, že ČR má dobré výsledky zahraničního obchodu, že roste HDP a je dobrý příliv investic, " doplnila.

Poklesly i akcie

"Vláda buď bude v případě pravo-středové koalice ochotná k reformám, ale velmi slabá, anebo v případě velké koalice silná, ale neochotná k reformám. Pro korunu bude důležité, jak dlouho bude politikům trvat, než se shodnou na nové vládě. Čím dříve budou investoři vědět, na čem jsou, tím bude koruna stabilnější, " řekl analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Díky komplikovanému výsledku voleb, v nichž pravice i levice získaly stejný počet mandátu ve Sněmovně, poklesly i akcie na pražské burze. Index trhu PX v pondělí dopoledne klesl o 2,3 procenta na 1 338,9 bodu.

Akcie petrochemické firmy Unipetrol klesly o 2,58 procenta. Akcie ČEZu klesly o 2,06 procenta. Farmaceutická společnost Zentiva klesla o 1,27 procenta.

Agentura Moody´s je zvědavá na reformy

Patová povolební situace v České republice není dobrá, ale na současné hodnocení dluhové schopnosti země u ratingové agentury Moody's dopad nemá. Moody's zajímají především reformní kroky, které bude provádět nový kabinet. Česká ekonomika je navíc v dobré kondici. Pro Moody's jsou podle důležitosti klíčové reformy v penzijní oblasti, ve zdravotnictví a veřejných financí.

Reklama

Související články

Koruna je k euru na historickém maximu

Česká měna ve čtvrtek dopoledne rekordně posílila k euru na historické maximum 28,18 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna oslabila na 22,19 Kč/USD. Posílily i ostatní...

Koruna láme rekordy k dolaru

Koruna rekordně posílila k dolaru na hodnotu 21,76 Kč/USD. Dolar prudce oslabil kvůli údajům o nezaměstnanosti v USA. Ta sice klesla na nejnižší úroveň...

Výběr článků

Načítám