Hlavní obsah

Majitel Mattoni se může spojit s Poděbradkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Antimonopolní úřad v pondělí povolil spojení Karlovarských minerálních vod a Poděbradky. Dříve spojení odmítal. Nyní fúzi povolil s tím, že se firmy musí zavázat ke splnění několika podmínek na dobu pěti let. Poděbradka např. musí používat po celou dobu názvy svých značek.

Článek

Antimonopolní úřad se povolením fúze zabýval již poněkolikáté, dříve žádosti firem o spojení několikrát zamítl s tím, že spojení by vážně narušilo hospodářskou soutěž. KMV by měly na trhu velký vliv.

Situace na trhu je podle úřadu odlišná od roku 2001 a 2002, kdy úřad fúzi nepovolil. Antimonopolní úřad tvrdí, že pokud obě firmy dodrží závazky, tak nedojde k narušení hospodářské soutěže.

"Tržní podíl obou firem na trhu balených přírodních vod bude po spojení nižší než padesát procent," sdělil mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa. Oproti roku 2001 došlo podle úřadu k růstu dovozů přírodních vod do České republiky (např. produkt společnosti Kofola - Rajec) a k nárůstu podílu nápojů prodávaných pod značkou obchodních řetězců.

Závazky obou firem, které musí pět let dodržovat:
Výrobky Poděbradky se musí jmenovat pořád stejně po dobu pěti let.
Firma Poděbradka musí celých pět let vyjednávat obchodní podmínky s odběrateli sama, tedy odděleně od firmy KMV.
Firmy musí zajistit po dobu pěti let rozdílné ceny nápojů, a to tak, že nebude snižován stávající podíl nápojů levnějších.
Firmy musí předkládat antimonopolnímu úřadu každoročně po dobu pěti let zprávu o tom, jak plní tyto závazky.
zdroj: Antimonopolní úřad

Antimonopolní úřad v minulosti opakovaně nepovolil spojení Poděbradky s firmou KMV, která se zároveň snažila sloučit s Hanáckou kyselkou. Rozhodnutí dříve zdůvodnil obavou ze vzniku velkého gigantu s podílem na trhu až 80 procent.

Fúzi KMV a Poděbradky zakázal dříve i Nejvyšší správní soud. Antimonopolní úřad udělil také v roce 2004 desetimiliónovou pokutu pro Karlovarské minerální vody. Nelíbilo se mu, že i přes opakované výzvy se firma nepodvolila jeho rozhodnutí a dotáhla do konce ovládnutí výrobce další minerálky - Poděbradky.  

Další výrobce minerálních vod, firma Karlovarská korunní kyselka, již dříve proti spojení KMV s Poděbradkou protestovala. Mluvčí Korunní Radka Svaleková již dříve řekla, že spojení KMV s Poděbradkou může vést k dramatickému omezení hospodářské soutěže na trhu balených vod s nepříznivými důsledky pro spotřebitele.

KMV tvoří minerálky Mattoni, Magnesia a Aquilla.

Antimonopolní úřad už rozhodl o pokutě pro RWE Transgas

Antimonopolní úřad již také rozhodl o pokutě pro plynárenskou skupinu RWE Transgas. Šéf úřadu Martin Pecina výši pokuty však nechtěl specifikovat. Podle něj ale bude sankce vyšší než 15 miliónů korun, které firmě minulý týden za porušení cenového zákona uložil Energetický regulační úřad. [celá zpráva]

"Navrhujeme velmi vysokou pokutu," řekl Pecina. Některá média v minulých dnech spekulovala zhruba o 100 miliónech korun. Ještě tento týden antimonopolní úřad, který chování RWE Transgas vyšetřuje zhruba půl roku, zašle návrh do Bruselu. Celá záležitost by pak měla být potvrzena do 30 dnů.

Chronologie případu

4. května 2001 - podán návrh na zahájení řízení ve spojení společností Karlovarské minerální vody (KMV), Poděbradka a Hanácká kyselka

27. září 2001 - ÚOHS vydal rozhodnutí, kterým spojení nepovolil, společnost KMV podala rozklad

6. března 2002 - ÚOHS potvrdil své dřívější rozhodnutí, KMV si přesto nechala do obchodního rejstříku zapsat, že obě firmy ovládá, proti rozhodnutí úřadu podala žalobu, soud žalobu o měsíc později zamítl.

19. března 2004 - ÚOHS dal KMV 10 miliónů pokuty za porušování zákona a zadal, co má učinit k nápravě

15. června 2004 - tehdejší předseda ÚOHS Josef Bednář rozhodnutí o pokutě potvrdil

30. května 2006 - ÚOHS povolil spojení KMV s Poděbradkou, stanovil však podmínky

Pecina tvrdí, že RWE Transgas zneužil svého postavení na trhu. "Měli pro jednotlivé typy zákazníků rozlišit cenu. Znevýhodnili ale velké odběratele tím, že u nich aplikovali nejvyšší sazbu. Kdyby takové postavení neměli, konkurence by je donutila cenu snížit," uvedl Pecina.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám