Hlavní obsah

Havel kritizoval rovnou daň, Tlustý ji vyzdvihoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předvolební boj se zostřuje i na poli ekonomiky. V pondělí ODS představila, kolik by ČR ušetřila, když by se zavedla rovná daň. Zároveň v pondělí místopředseda vlády pro ekonomiku Jiří Havel (ČSSD) řekl, že rovná daň by měla negativní dopad na českou ekonomiku.

Článek

"Ekonomika již nyní roste rekordním tempem. ODS tak nemůže růst dále zrychlit, aniž by výrazně nezvýšila inflaci a přehřála ekonomiku. Způsobila by tak opět recesi," uvedl Havel. Havel předpovídá, že růst HDP za první čtvrtletí roku 2006 bude 8,2 procenta.

"Sníží-li se daně o deset procent, HDP vzroste jen o méně než jedno procento. Tři čtvrtiny Evropanů již teď platí vyšší daně než my, a přesto máme nejefektivnější sociální stát, " dodal Havel.

Havel také řekl, že pokud se daně sníží o deset procent, bude deficit rozpočtu 13,3 procenta HDP. Podle Havla to povede ke zrušení sociální státu, k zavedení školného a poplatků u lékaře.

Podle Havla také ČSSD míří k moderní ekonomice typu Velké Británie, naopak ODS chce podle něj kopírovat východ. Kupónová privatizace nás již podle Havla přiblížila zemím v Latinské Americe.

ODS tvrdí, že její reformy ušetří státu až 149 mld. Kč

ODS naopak vychválila své plány. Vlastimil Tlustý si zavolal na pomoc ekonoma Pavla Kohouta.

Pokud by ODS zasedla v příští vládě a začala by okamžitě uskutečňovat reformy daní a sociálního systému, podle Kohouta by stát údajně uspořil v následujících třech letech až 149 miliard Kč. V příštím roce by sice byl schodek státního rozpočtu o 18 miliard vyšší, následovala by ale úspora 68 miliard v roce 2008 a úspora 99 miliard korun o rok později.

ODS mj. navrhuje zavedení rovné daně ve výši 15 procent, snížení DPH z 19 na 15 procent, snížení sazeb sociálního pojištění a omezení byrokracie. ODS také navrhuje nahradit většinu současných sociálních dávek jediným státem garantovaným příjmem ve výši až 6000 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám