Hlavní obsah

Arcelor se nechce spojit s Mittalem, partnera hledá jinde

– BRUSEL

Evropský ocelárenský gigant Arcelor, který se brání převzetí konkurenční "nepřátelskou" firmou Mittal Steel, v pátek oznámil, že se hodlá spojit s ruskou společností Severstal. Spojením by vznikla největší ocelárenská společnost na světě.

Článek

Podle dohody by hlavní akcionář Severstalu Alexej Mordašov zaplatil Arceloru v hotovosti 1,25 miliardy eur (35 miliardy korun) a poskytl by firmě veškerý svůj podíl v Severstalu a italské firmě Lucchini. Výměnou za to by získal v nové rozšířené skupině Arcelor 32 procent. Dohodu musí ještě schválit akcionáři Arceloru. Nabídka odpovídá ceně 44 eur za akcii. Nabídka Mittalu představuje 35,62 eur.

Arcelor se tvrdě brání převzetí Mittalem, ten chce firmu koupit za 25,8 miliardy eur (asi 722 miliardy korun). [celá zpráva] Kdyby se obě firmy spojily, vytvořily by společnost s tržní hodnotou přes 40 miliard dolarů a roční produkcí oceli přes 100 miliónů tun.

Podle vedení je nabídka Mittalu podhodnocená a nelíbí se mu ani to, že kontrolu nad firmou by mohla získat rodina Mittalů. Hodnota Mittalova majetku je odhadována na 25 miliard dolarů. Mittal Steel vlastní v České republice Mittal Steel Ostrava, bývalou Novou huť.

Arcelor chce získat čas

Arcelor o víkendu prohlásil, že je připraven zvážit návrh Mittalu. Investoři a analytici se však shodli, že podezírají firmu z toho, že chce získat čas na nalezení způsobu odvrácení převzetí.

Severstal je největší ruskou ocelárenskou společností. V posledních deseti letech firma silně rostla a svoji působnost rozšířila z Ruska do Spojených států a Itálie. Arcelor je nyní druhým největším producentem ocele za firmou Mittal Steel.

Rozšířená skupina by však Mittal předběhla. Její roční tržby by na základě výsledků za rok 2005 činily 46 miliard eur a zisk devět miliard tun. Výroba by se vyšplhala na 70 miliónů tun ocele.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám