Hlavní obsah

Padělané zboží půjde na humanitární účely

Právo, lh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Padělané značkové oblečení, které kontroloři České obchodní inspekce (ČOI) zabaví při svých kontrolách, by už nemělo končit v drtírnách či ve spalovnách, ale dostane se k potřebným. Zaslouží se o to nový projekt s názvem "humanity-cz", který ve čtvrtek představil ministr průmyslu Milan Urban a zástupci ČOI a Svazu českých a moravských výrobních družstev.

Článek

Projekt podpořil i premiér Jiří Paroubek, který vyzdvihl jeho ojedinělost v rámci zemí EU. Podle autorů projektu bude mnohem větší část zabaveného padělaného zboží než dosud zbavena značek a využita k humanitárním účelům doma i v zahraničí.

"Pro lidi v Pákistánu, které postihlo zemětřesení, je lepší, když dostanou hned deset tisíc zimních bund než milióny dolarů," řekl ústřední ředitel ČOI Jiří Pěkný. Dodal, že loni jeho úřad zabavil zboží za jednu miliardu korun.

Od července by falešné značky měla začít odstraňovat výrobní družstva, jejichž pracovníci budou z velké části zdravotně postižení.

"Očekávám, že se podíl zboží využitého na humanitu zvýší postupně na 50 procent," uvedl při představení projektu premiér Jiří Paroubek. Vláda schválila projekt letos v dubnu, rozběhnout by se měl od 1. července.

Pomohou i známí sportovci

Náklady na něj pokryje nový nadační fond s názvem Humanity a s logem lístku v českých národních barvách. Logo i myšlenku projektu se rozhodli zdarma propagovat někteří známí sportovci, mezi nimi skokan na lyžích Jakub Janda, automobilový jezdec Tomáš Enge či hokejový trenér Alois Hadamczik. Písemný souhlas s propagací poskytl i legendární fotbalista Eusebio.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám