Hlavní obsah

Právo: Na řidiče se řítí novelizovaný silniční zákon

Na řidiče se od 1. července řítí novelizace zákona o silničním provozu. Řada novinek budí především u autodopravců a těch, kteří jsou za volantem denně, kontroverzní reakce. Podrobně o tom píše pondělní Právo ve své příloze Firma.

Článek

Jak jsme zjistili, zjevně v některých pravidlech tápou profesionální školitelé a pevní v kramflecích moc nejsou ani lidé z resortu dopravy. Jak to bude všechno v praxi fungovat? Začne se opravdu všem měřit stejně, či se ještě více rozmůže korupce? Dopadnou tvrdé tresty na opravdu bezohledné a neurvalé hazardéry nebo přijde člověk o životně důležitý řidičák jen kvůli tomu, že několikrát špatně zaparkoval či si dal na výletě pivo, a pak jel po zapadlé cestě na kole? Zatím, jak se ukazuje, je na stole více otázek než odpovědí.

"Podle novelizace může o řidičský průkaz přijít i cyklista nebo jezdec na koni, pokud bude přistižen, že kolo nebo zvíře řídil pod vlivem alkoholu," vysvětluje Miroslav Mokošín z autoškoly Petr Kříž Flegel, organizující firemní školení řidičů.

Pokud je totiž takový hříšník držitelem řidičského průkazu, může přijít o body v rámci nového bodového systému, který zákon zavádí. V případě, že řidičský průkaz nevlastní, ale v budoucnosti by ho získal, automaticky se mu minusové body zapíší do jeho karty v momentě, kdy se stane jeho držitelem. Některé cestovní kanceláře, které organizují výlety na kolech se zastávkami v okolních hospůdkách, proto s napětím očekávají, jak skutečně se bude toto dodržování pravidel sledovat a trestat.

Více čtěte v pondělním Právu v příloze Firma.

V pondělním Právu, příloze Firma čtěte:

  • Trucky a dodávky: přehlídka novinek a premiér
  • Zničená zásilka: kdo platí škody
  • Převrat v televizi: kolik stojí digitální TV signál a jak na to
  • Obchody se světem: jistěte se proti ráně do zad

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám