Hlavní obsah

Gripen: Prosazovat offsety se daří

Právo, dan
PRAHA

Pomoc českému exportu a průmyslu, ke které se zavázalo švédsko-britské konsorcium Gripen International (GI) za to, že si česká armáda pronajala za 20 miliard korun 14 gripenů na deset let, je zatím větší, než předpokládal plán.

Článek

Podle harmonogramu by firma GI měla do konce roku 2006 zajistit 20 procent offsetů. Do konce roku 2005 se podařilo švédsko-britskému podniku najít odbyt pro české firmy v hodnotě 6,64 miliardy korun. Což činí 26 procent z celkového závazku, který je 25,5 miliardy korun. Ve středu to sdělil v Praze Bengt Littke z GI na tiskové konferenci, kde seznámil média s podrobnostmi průmyslové spolupráce.

Spokojenost projevili i Vladimír Ficenec z ministerstva obrany a Martin Štícha z ministerstva průmyslu a obchodu, kteří mají spolupráci s GI na starosti.

Podle Littkeho v roce 2005 přibylo deset nových projektů. Mezi největší patří zakázka pro firmu Alstom Power z Prahy na vývoz plynových kotlů do Saúdské Arábie v hodnotě 211 miliónů korun.

Offsetů se účastní 24 firem

Celkově se za dva roky, kdy offsety probíhají, účastní na projektech 24 českých podniků. Největší podíl na offsetech mají firmy Brush Sem a Fic Cz, které za dva roky díky GI získaly obchody každá za víc než 1,5 miliardy korun.

V České republice působí tým lidí z GI a vyhledává české výrobce, kteří by se mohli uplatnit se svým zbožím i v zahraničí. Jednotlivé projekty hodnotí meziresortní komise.

V letošním roce by v rámci offsetů mohla získat velkou zakázku královéhradecká firma Pacific Direct na výrobu toaletních potřeb pro některý ze světových řetězců špičkových hotelů.

Reklama

Související témata:

Související články

České gripeny jsou v nevyhovujících hangárech

S letouny JAS-39 Gripen mají na základně v Čáslavi nečekaný problém. Hangáry, ve kterých jsou stroje švédské výroby umístěny, nesplňují nejnovější bezpečnostní...

Výběr článků

Načítám