Hlavní obsah

Pobyt v hospicu se bude financovat více ze zdravotního pojištění

– PRAHA

Senát ve středu přijal novelu, která umožní, aby hospice mohly od léta dostávat víc peněz za svou péči ze zdravotního pojištění. Senátoři novelu nijak neupravovali. Hospic je zařízení, kde se starají o těžce nemocné pacienty v poslední fázi života.

Článek

Novela je reakcí na současnou situaci, kdy platná úhradová vyhláška ministerstva zdravotnictví proplácení hospicové péče vůbec neřeší, řekl viceprezident Asociace hospicové a paliativní péče Miloslav Běťák.

Hospice tak jsou podle něj nyní financovány ze soukromých zdrojů, protože s pojišťovnami se podařilo dohodnout hrazení části nákladů s platností jen do poloviny letošního roku.

Hospice nemají jisté smlouvy se zdravotními pojišťovnami

Problém ale je, že ani jeden z deseti českých hospiců se nedostal do sítě nemocnic, které mají jisté peníze od zdravotních pojišťoven. Do seznamu, který je přílohou zákona o neziskových nemocnicích, se nedostala ani řada zařízení následné péče. Normu o neziskových nemocnicích v úterý po vetu prezidenta schválila Sněmovna. [celá zpráva]

"Problém spočívá v tom, že s hospici pojišťovny mohou, ale nemusejí uzavřít smlouvu," řekl ředitel pražského hospice Štrasburk Josef Heller. Hellerovi se nelíbí, že do seznamu nebyly zapsané hospice, zatímco v něm jsou některé privátní ambulance, které smlouvu bez problémů dostanou.

"Možná někdo považuje hospic za zcela zbytný, přesto dokumenty Evropské komise předpokládají, že tato lůžka jsou potřebná. Lidé umírají často za nedůstojných podmínek, hospic je vlastně alternativou k eutanazii, umožní člověku důstojně dožít," uvedl Heller.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám