Hlavní obsah

Vláda zváží, zda přispěje občanům na set-top boxy pro digitální TV

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V průběhu léta by mělo být jasné, zda a jak bude stát přispívat občanům, spíše některým skupinám občanů, na digitalizaci TV vysílání, konkrétně na nákup set-top boxů nutných pro příjem digitálního vysílání, které nahradí současné analogové TV vysílání.

Článek

"Záleží na politické vůli," reagoval náměstek ministryně informatiky Pavel Kolář na včerejší konferenci Digimédia 2006 na připomínku členky Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Kataríny Vaculíkové, která považuje na nepříliš šťastné řešení, že vláda řekla, že nebude občanům na set-top boxy přispívat, ale přitom uvolňuje milióny korun na informační kampaně a průzkumy týkající se přechodu na digitalizaci.

Vláda totiž předpokládá v následujících dvou letech vynaložit na kampaň v médiích až 185 miliónů korun. Z rozpočtu ministerstva informatiky bude vyčleněno 40 miliónů, jež byly původně určeny na rozvoj vysokorychlostního přístupu k internetu.

Dalších 45,1 miliónu korun půjde z vládní rozpočtové rezervy. V návrhu státního rozpočtu na příští rok by potom na kampaň mělo být vyčleněno 100 miliónů korun v rozpočtu ministerstva informatiky. Cílem kampaně je přiblížit občanům digitální vysílání a seznámit je se změnami, které s přechodem souvisejí.

Přechod se dotkne 80 procent domácností v České republice, ne ale těch, které přijímají TV vysílání prostřednictvím kabelových televizí nebo satelitu. Tyto domácnosti si nemusí set-top boxy nebo nové televizory se zabudovaným digitálním příjmem kupovat, přijímají již digitálně nyní. "Analogová tma", tedy konec současného analogového vysílání, má v ČR nastat 31. prosince 2012.

Reklama

Související články

Senát vrátil Sněmovně novelu o digitalizaci

Senát ve čtvrtek vrátil Sněmovně novelu mediálního zákona, která má stanovit pravidla digitalizace v ČR. Senát v předloze navrhl několik změn. Sněmovna...

Výběr článků

Načítám