Hlavní obsah

Se složenkou je snadný i převod z účtu

Právo, Vladimír Čechlovský

Lidé, kteří dostanou vyplněnou bezplatnou daňovou složenku, a přesto se rozhodnou uhradit daň převodem z účtu pomocí přímého bankovnictví, najdou na složence všechny potřebné údaje ke snadnému provedení transakce. Jenom musí vědět, jaké údaje uvést v příkazu k úhradě, a kde jsou na složence uvedeny.

Článek

Zatímco na běžné vyplněné složence je předčíslí bankovního účtu před vlastním číslem účtu, na vyplněné daňové složence je předčíslím účtu druh daně, který je finančním úřadem na složence ze zde uvedených možností zakřížkován. Plátce nesmí v příkazu zapomenout uvést toto předčíslí. Mnozí klienti to neudělali a peníze nikam nedošly. Česká spořitelna však v minulých dnech shodila vinu jenom na daňové složenky.

Kód banky najde plátce daně na druhé straně daňové složenky. Kódem banky všech finančních úřadů je číslo 0710, což je Česká národní banka.

Na druhé straně je pravda, že stávající daňová složenka může lidi a firmy používající přímé bankovnictví zmást a že by se složenka měla opravit. Například u označení "Druh daně" by mělo být hned výrazně uvedeno, že jde současně o předčíslí bankovního účtu. Zatím je to uvedeno v závorce červeným písmem až u kolonky "jiný druh daně" v dolní části složenky, což může ujít pozornosti.

Také kód banky by měl být uveden na přední straně daňové složenky. Plátce daně, který nedostane vyplněnou daňovou složenku a chce zaplatit daň s pomocí přímého bankovnictví nebo prázdné daňové složenky, může snadno najít všechny potřebné údaje na internetu na stránce ministerstva financí (www. mfcr.cz). Vyhledá nejprve sekci Daně a cla, pak Databáze a registry, kde jsou mj. Bankovní účty daňové správy. Je zde jak seznam předčíslí podle druhů daní, tak čísla bankovních účtů jednotlivých finančních úřadů i s kódem banky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám