Hlavní obsah

Železničáři v pondělí zdrží vlaky kvůli rozdávání letáků

Právo, hčk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Železničáři budou v pondělí 22. května od dvanácti do jedné hodiny odpoledne na nádražích krajských měst a v Praze zdržovat vlaky. Zpozdí je vždy několik minut, jen aby stihli cestujícím předat letáky a brožury na podporu nového Zákoníku práce.

Článek

Řekl to ve středu Právu šéf Odborového sdružení železničářů Jaromír Dušek. Odboráři tak chtějí protestovat proti vetu prezidenta Václava Klause a snahám ODS - v případě volebního vítězství - zrušit nový Zákoník práce.

"Chceme občany informovat, vyjádřit, co máme na mysli. Že si v žádném případě nepřejeme, aby se k tomu (k vládě) dostala Alena Páralová (stínová ministryně práce za ODS - pozn. red.), aby nám za tři, čtyři měsíce všechno, co jsme celé roky pracně instalovali, zrušila, jak vyhrožuje," řekl Dušek.

Na dotaz, zda akce nevyzní spíše jako předvolební akce proti ODS, Dušek odpověděl: "Svým způsobem to může být tak vnímáno. Ale na druhé straně by to měl být i nátlak na poslance, kteří budou končit."

Ačkoliv už předem ČSSD i KSČM deklarovaly, že jejich poslanci v úterý definitivně přehlasují veto prezidenta, a nový pracovní kodex začne od ledna platit, Dušek se obává, aby levicoví poslanci, kterým končí mandát a už nekandidují nebo nemají šanci být opět zvoleni, si svoji podporu nerozmysleli.

Klaus Zákoník práce vetoval, protože podle něj nepřináší zásadní pozitivní změny, je velmi komplikovaný a zvyšuje nepružnost pracovního trhu, která bude přispívat ke zvyšování nezaměstnanosti. "Zákoník je navíc posílením nerovnováhy ve vztahu zaměstnavatel-zaměstnanec ještě více, než je tomu dosud, a to ve prospěch zaměstnanců," uvedl

Reklama

Výběr článků

Načítám