Hlavní obsah

Do žatecké zóny míří investor s miliardovým projektem

Právo, svj,ton

Do průmyslové zóny Triangle u Žatce má nakročeno významný zahraniční investor s miliardovým projektem, díky němuž by zde našlo práci několik tisíc lidí. Právu to potvrdila agentura CzechInvest, jméno investora však s ohledem na jeho přání odmítla prozradit.

Článek

"Jednáme s investorem, který má zájem přijít do této zóny. Rozhodne se během nejbližších týdnů," potvrdila Právu mluvčí CzechInvestu Alžběta Honsová. Podle spekulací tisku i regionálních politiků by se mělo jednat o investora z Japonska, konkrétně konsorcium firem Hitachi a Matsushita.

V Triangle by se měla vyrábět elektronika, konkrétně LCD televizory. "Budoucnost patří náročné technice a elektronice. Firma, který by v Triangle chtěla podnikat, se zatím rozhoduje, zda u nás bude dělat jen komponenty nebo finální výrobek. Pokud by zvolila druhou variantu, změnil by se významný investor ve strategického," řekl Právu hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.

I podle starosty Loun Jana Kernera jde zřejmě o japonskou společnost. "Kromě pracovních míst, která by investor přinesl, by také jeho rozhodnutí dostalo pod tlak centrální orgány. Musely by se postavit čelem k budování rychlostní komunikace R/7. Tím by se region otevřel i dalším zájemcům o podnikání," uvedl.

Investor se hledal několik let

Vláda a agentura CzechInvest hledají silnou zahraniční firmu už několik let. Žatecká zóna Triangle patří spolu se severomoravskými Nošovicemi a západočeským Chebem ke strategickým rozvojovým projektům vlády. Stát území předal kraji v roce 2002 a zároveň se zavázal ke spolufinancování demolic a odstranění ekologické zátěže.

Zóna leží na rozhraní Lounska, Mostecka a Chomutovska s více než 30 tisíci nezaměstnaných. V zóně může najít práci až 13 tisíc z nich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám